Určitě si občas koupíte granátové jablko, ale víte přesně, jaké všechny vitamíny a látky obsahuje? Možná vás to překvapí, ale je jich opravdu mnoho.
Odkud pochází
Granátové jablko je plodem granátovníku obecného, někdy se mu také říká marhaník granátový (Punica granatum). Je to menší strom či keř, který prapůvodně pochází z ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, odtud se rozšířil do Íránu, Středomoří, Argentiny, USA, Indie a postupně do celé Asie.
Co granátové jablko obsahuje
Granátové jablko obsahuje zejména asi 77 % vody, dále vitamíny skupiny B (B1, B2, B3), vitamín C, vitamín A, pak také organické kyseliny jako je kyselina citronová, esenciální a neesenciální aminokyseliny, vápník, železo, hořčík, fosfor, sodík, draslík, přírodní cukry. Slupka granátového jablka má vysoký obsah kyseliny taninové, které mají stavěcí účinek.
Jaké má granátové jablko účinky
Granátové jablko má protizánětlivé a antioxidační účinky, pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, působí jako přírodní prevence některých druhů rakoviny (zejména rakoviny prsu a prostaty). Výživa obsahující granátové jablko je vhodná pro sportovce, těžce pracující a lidi trpící horečkou, kteří potem ztrácejí cenné minerály. Látky obsažené ve šťávě z granátového jablka působí také proti střevním parazitům. Pro vysoký obsah vody je vhodné i jako součást redukčních diet.
Jak granátové jablko využít
Granátové jablko můžeme jíst čerstvé, nebo z něj vyrobit šťávu. Také se z něj vyrábí známý sirup grenadina, který se pak používá do různých koktejlů. Ve studené kuchyni je možné jej přidat do salátů, v teplé se hodí ke drůbeži, rybám a grilovanému masu.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz