Červená řepa je opravdu skvělou zásobárnou vitamínů a dalších minerálních látek. O jejím využívání svědčí i to, že je známá od starověku. Tehdy se sice spíše jedly její listy, které ovšem můžeme konzumovat i dnes – například do salátů. Jinak si červenou řepu můžeme vychutnat jak v syrovém stavu, tak vařenou a je výborná do salátů, polévek, pomazánek, nebo jako kompot.
Jaké látky červená řepa obsahuje
Podíváme-li se na obsah léčivých látek, najdeme v řepě přírodní cukry, křemík, vápník, železo, hořčík, zinek, vitamíny C, B, E a kyselinu listovou.
Jaké léčivé účinky má červené řepa
Červená řepa zpevňuje vazy, zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti, neutralizuje škodlivé látky v těle, podporuje růst buněk, zvyšuje množství žaludečních šťáv, aktivuje tvorbu červených krvinek, dodává nám optimističtější náladu – tedy působí proti depresím, přispívá k celkové regeneraci organismu, pomáhá při revmatismu, podporuje vylučování vody z těla, je močopudná, odstraňuje zácpu, dodává lesk a pružnost vlasům, nehtům i pleti, podporuje plodnost a budoucím maminkám dodává kyselinu listovou pro zdárný vývoj plodu.
Vyrobte si detoxikační šťávu
Chcete-li se zbavit toxinů, vyrobte si z červené řepy tuto šťávu: v mixéru rozmixujte na kousky nakrájenou jednu červenou řepu a 3 nastrouhané mrkve, přidejte trošku zázvoru (ten vás v zimě zahřeje) a máte dokonalé smoothie na zimní dny.
Zkuste salát ze syrové řepy
Jednu bulvu syrové řepy nastrouhejte nahrubo, přidejte strouhaný sýr, jemně nakrájený měkký salám, hořčici a majolku. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s celozrnným pečivem.
Uvařte si červenou polévku
Uvidíte, že tuto polévku si zamilují i děti, protože má krásně červenou barvu. Budete potřebovat: 1 cibuli, olej, 1–2 červené řepy, mrkev, bramboru, zakysanou smetanu, sůl a pepř, lístky bazalky na ozdobu. Červenou řepu uvařte doměkka. Poté na oleji zpěňte cibuli, přidejte na kousky nakrájenou řepu, nastrouhanou mrkev a na malé kousky nakrájenou bramboru, zalijte vodou a vařte do změknutí všech surovin. Rozmixujte. Vraťte na plotnu, přidejte sůl a pepř a nechte přejít varem. Podávejte se zakysanou smetanou a ozdobené lístkem bazalky.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz