Cizrna patří k nejrozšířenějším jídlům na Středním východě a považuje se také za hlavní složku indické kuchyně. Je známá také pod názvem římský hrách. Patří mezi populární luštěniny, které byly konzumovány již před 3 500 lety př.n.l. Používání této luštěniny ve stravě poskytlo celým civilizacím jak rozvoj jejich kulinářského umění, tak také bohaté zdravotní přínosy na zdraví člověka.
Cizrna
Vědecký název této malé bledé luštěniny je Cicer artetinum. Cizrna je součástí rodiny Fabacea, typicky roste nejlépe v subtropickém podnebí, což vysvětluje jejich popularitu v kuchyni Středního východu. Cizrna roste jako malý keř až do výšky 60 cm. Kvete malými červeným a bílými květy, které se po odkvětu stávají lusky obsahující cizrnu. Pokud nejsou spotřebovány čerstvé, mohou být vysušeny pro pozdější použití. Protože cizrnu nelze užívat v kapslích nebo ve formě prášku, většina lidí je jednoduše začleňuje do stravy prostřednictvím jídel nebo surové konzumace.
Pěstování cizrny
I když pěstování cizrny v České republice není rozšířené, není nijak náročné. Hodně se podobá pěstování dalších luštěnin – například hrachu nebo fazolí. Cizrnu sejeme v období od března do začátku dubna. Semena dávejte do řádků vzdálené od sebe 30-40 cm. Rostlina není nijak náročná na pěstování ani na půdu. Níže uvádíme důvody, proč je dobré začlenit cizrnu do svého jídelníčku.
Podporuje správné stravování
Jedním ze stopových prvků, které se nacházejí v cizrně, je hořčík. Když je hladina hořčíku v těle nízká, můžete zaznamenat těžké vyčerpání a letargii. Navíc u post-menopauzálních žen může nedostatek hořčíku způsobit svalové křeče. Naštěstí, cizrna dodává 84,5 % denní požadované hodnoty hořčíku. Navíc obsahuje spoustu vlákniny a dalších látek potřebných pro zdraví člověka.
Zdraví srdce
Cizrna obsahuje dvě významné složky, o kterých je známo, že zlepšují zdraví srdce a cholesterol. Jsou to kyselina listová a vláknina. Ve studiích provedených lékařskými výzkumníky bylo zjištěno, že jedinci, kteří konzumovali velké množství vlákniny denně, snížili pravděpodobnost koronárních a kardiovaskulárních srdečních onemocnění.
Zdroj železa
Kromě hořčíku je železo dalším významným minerálem, který ovlivňuje energetické hladiny a krevní oběh. Bez dostatečného množství železa v těle, nemůže tělo optimálně transportovat kyslík, což snižuje hladinu energie a brání krevnímu oběhu. Protože cizrna obsahuje vysoké množství železa, dokáže vyřešit tento problém. To je vhodné zejména pro ženy, které menstruují, těhotné a rostoucí děti, protože tyto vyžadují více železa než průměrná osoba.
Hubnutí
Cizrna může být přínosem i pro snížení tělesné hmotnosti a kontrolu hladiny cukru v krvi. Cizrna má nízký glykemický index, který pomáhá vytvářet stabilní hladinu cukru v krvi. Potraviny s nízkým glykemickým indexem postupně rozkládají a pomalu uvolňují glukózu do krevního oběhu. To poskytuje tělu stabilní dodávky energie, takže je méně pravděpodobné, že vás bude honit mlsná.
Trávení
Jak bylo uvedeno výše, cizrna obsahuje také velké množství vlákniny. Jedná se o vlákninu nerozpustnou, což znamená, že je velmi zdravá pro tlusté střevo a trávicí trakt. Vzhledem k tomu, že vláknina prochází střevním systémem, produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které dodávají buňkám střevní stěny energii, čímž se snižuje riziko výskytu nemocí tlustého střeva, jako je například rakovina tlustého střeva.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz