Wasabi (Eutrema japonicum) je známá také pod jménem japonský křen. Je členem rodu Brassicaceae, do kterého patří také zelí, brokolice, hořčice, křen či řeřicha.
Pěstování
Jak vyplývá z alternativního názvu, wasabi se pěstuje v Japonsku. Může dosahovat výšky 30 centimetrů a její listy, které jsou tmavě zelené a mají tvar ledviny, mohou růst do délky až 15 centimetrů a šířky 15 centimetrů. Semena rostou na rostlině Wasabi v malých, bílých květech, které jsou připevněny ke stonku.
Vzhledem k tomu, že wasabi potřebuje ideální a přirozeně se vyskytující prostředí, ve kterém může růst, je to vzácná rostlina, které se daří pouze v určitých oblastech Japonska. Poptávka po přírodním wasabi je velmi vysoká, což způsobilo, že Japonci vytvořili prostředí, kde wasabi může být uměle obděláváno, taktéž se můžeme spolehnout na dovozy z Číny. Původní wasabi se zřídka vyskytuje ve Spojených státech nebo Kanadě. Zatím pouze stát Severní Karolíny a provincie Britská Kolumbie dokázali znovu vytvořit ideální prostředí pro pěstování wasabi.
Allyl isothiokyanát je přísada ve wasabi, která je zodpovědná za jeho silný zápach. Jedinečná chuť wasabi pochází z isothiokyanátových sloučenin, které jsou vytvářeny reakcemi mezi buňkami. Když buňky prasknou, například v důsledku rozdrcení (při jídle), dochází k reakci mezi různými složkami uvnitř různých buněk. Tyto složky jsou normálně odděleny stěnami buněk, takže chuťové isothiokyanátové sloučeniny se v rostlině nevyskytují, pokud nedojde k poškození dříku. Výroba těchto isothiokyanátů je proto obranným mechanismem rostliny, aby odradila zvířata od její konzumace.
Mnoho rostlin má podobný obranný mechanismus, který vzniká při poškození buněk, a mnohé z těchto chemikálií mají pro člověka zdravotní výhody, protože jsou navrženy tak, aby reagovaly s jinými savci, které je konzumují.
Lékařské využití a přínosy pro zdraví
Antioxidační vlastnosti
K podpoře zdraví a pohody se používá každá část rostliny wasabi. Stonky a listy mají antibakteriálních vlastnosti, které pomáhají při léčbě respiračních problémů, jako je kašel. Wasabi lze také použít k léčbě průjmu, stimulaci chuti k jídlu a odstranění toxinů z těla. Wasabi je dobře známý díky silným antioxidačním a trávení povzbuzujícím vlastnostem, proto může být použito k podpoře celého těla, nejen k léčbě onemocnění a symptomů onemocnění.
Aktuální výzkum
Vědci dále zkoumají přínosy pro zdraví, které umožňují přísady obsažené ve wasabi, ačkoli všechna použití nebyla dosud schválena pro použití u široké veřejnosti. Nedávno bylo zjištěno, že některé rostlinné materiály ve wasabi mohou být podávány pacientům, aby se zabránilo tvorbě krevních sraženin. Některé látky v rostlině mohou zabránit růstu lidských rakovinných buněk, které se nacházejí v žaludku.
Koření obsahující Wasabi
Wasabi je známé svou silnou chutí a pálivostí. Nejčastěji se přidává ke křenu, k hořčici a chilli papričkám. Japonci jím často ochucují své sushi a sashimi. Používá se také jako zesilovač chuti s nudlemi, polévkou, rýží, grilovanými rybami a masem. Vzhledem k tomu, že jeho pikantní chuť je poměrně intenzivní, nedoporučuje se používat samostatně, a většinou jen v malém množství.
Jiné použití
Kromě toho, že wasabi přidá do jídla říz, používá se jako přísada v medicíně. Mleté wasabi se přidává do zubní pasty. Vzhledem k tomu, že rychle ztrácí chuť a sílu, je obvykle prodávána v menších tubách zubních past.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz