Ano, hezky se to rýmuje, a stejně si jednotlivé ingredience sednou i v kuchyni. Pro začátek doporučujeme vyzkoušet základní recept, a později si ho případně upravit podle své chuti.
Ingredience:
- 2 kg červené řepy
- jedna čajová lžička fenyklu
- pět kuliček celého pepře
- jedna čajová lžička anýzu
Nálev:
- jeden l octa
- šest kuliček nového koření
- 350 g krystalového cukru
- jedna lžička kmínu
- 2,5 l vody
- 100 g soli
Zavařená červená řepa – recept
Vybírejte krásné a zdravé bulvy řepy. Ty dobře očistěte kartáčkem, ale pokud možno vůbec nenarušuje slupku. Uvařte vcelku do měkka, potrvá to asi půl hodiny. Jakmile řepa vychladne, oloupeme ji a nakrájíme na menší kostičky (variantou je i řepa strouhaná nahrubo).
Druhým krokem je příprava nálevu, ale zvládnete ho klidně i během vaření či chladnutí řepy. V míse nechte rozpustit ve 2,5 litrech vody cukr a sůl, poté vmíchejte i další koření. Dejte na plotýnku, přiveďte k varu hned odstavte. Do dobře vymytých a vysušených lahví nejdříve natlačte kostičky červené řepy, poté přelijte nálevem asi půl centimetru pod okraj. Dobře zavíčkujte a sterilujte 25 minut při 180°C. Podávejte se strouhaným křenem jako přílohu k masovým pokrmům.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz