Jasmín

arabian jasmine 2667887 640 - Jasmín

Jasmín je známý po celém světě pro svou sladkou exotickou vůni, a to již tisíce let. Mezi více než dvěma sty druhy lze najít i takové, které bez potíží porostou v našich zahradách nebo interiéru.

Odborný název

Vědecký název pro jasmín je Jasminum. Překvapivě je členem rodiny olivovitých. Slovo jasmín pochází z perského slova „osmin“, což znamená „dar od Boha“. Vůně jasmínu měla rozdávat požehnání všem v jeho okolí.

Geografický původ

jasmin foto 300x238 - Jasmín

Zdroj foto: Jana Šrámčíková

Pochází z teplých, tropických oblastí Asie, ale lze ho pěstovat téměř kdekoli. Má ovšem nejraději tropické klima.

Popis a charakteristika

Jasmínové květiny jsou obvykle bílé, ačkoli existují některé výjimky, jako např. žlutý jasmín, také známý jako Carolina Jasmine nebo Jessamine. Listy jsou stálezelené.

Je národní květinou v Tunisku. V Pákistánu se oficiálně nazývá „yasmine“ nebo „chambeli“ a i tady je oficiální květinou regionu. Na Havaji je arabský jasmín známý jako „pikake“ a používá se zde stejně běžně jakou nás třeba růže.

Na Filipínách je jasmín nazýván „Sampaguita“ a používá se pro náboženské girlandy. A v Indonésii se Jasminum sambac nazývá „Melati putih“ a tvoří významnou součástí svatebního obřadu.

Pěstování

Jak už bylo řečeno, jasmín miluje tropické podnebí. Ale je možné ho pěstovat v interiéru při dodržení určitých podmínek – dostatek slunečního světla a vlhké prostředí. Při pěstování jasmínu venku je důležité vybrat odrůdu, která vyhovuje potřebám vaší zahrady.

Některé rostliny jasmínu se pěstují jako keř, jiné jsou spíše pnoucí. Všechny však potřebují dostatek slunce – opravdu čím více, tím lépe.

Použití

Jasmínový čaj získal popularitu v Číně v letech 960-1279. Není vlastně vyroben z jasmínu samotného, ale z bílého nebo zeleného čaje, který byl ovoněn aromatickými květy. Květy se sbírají brzy ráno, když jsou stále ještě těsně uzavřené a pak jsou udržovány v chladu až do setmění.

V noci se jasmínové květy otevřou a čaj může absorbovat jejich vůni. Výroba čaje z jasmínu je časově náročný proces. Trvá 4-6 hodin, než čaj nasaje vůni květin a obvykle je nutné tuto proceduru opakovat. Konečný výsledek však stojí za to, čaj nadherně, sladce a přirozeně voní.

Navzdory použití jasmínového květu v čaji, samotný jasmín jedlý není.

Jasmínový olej je jedním z nejdražších olejů na planetě. Pro jeho výrobu je potřeba velké množství květů, sbíraných v noci. Používá se zejména do parfémů.

Květy jasmínu se také používají k výrobě jasmínového sirupu. Tento sladce květinový sirup je populární ve Francii a používá se k aromatizaci sladkých cukrovinek, jako jsou marshmallows.

 

Květiny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ  ZDE