Přestože kakaovník je tropickou rostlinou, můžeme ji pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Rostlina je sice náročná na pěstování, ale pokud budou zajištěny veškeré podmínky a dostatečná péče, můžete očekávat úspěch.
Nahlédnutí do historie
Kakaovník pochází z deštného pralesa v povodí řek Orinoka a Amazonky. První rostliny se tak patrně objevily před mnoha miliony lety, avšak samotné pěstování začalo před několika tisíci lety v Mexiku a Střední Americe.
Dnes se nejčastěji pěstuje kakaovník pravý (Theobroma cacao), jenž pravděpodobně vznikl křížením druhů Theobroma pentagonum a Theobroma leiocarpum. Z kakaových bobů tj. z plodů tropické rostliny se vyrábí kakao.
Pěstování ze semen
Kakaovník se pěstuje ze semen, které můžete zakoupit i na internetu. Důležité je vysetí do výživné a propustné zeminy s neutrální pH hodnotou. Použít můžete i běžný substrát, který je nutný provzdušnit rozdrobeným polystyrenem či pískem. Substrát by měl být neustále vlhký. Semínka klíčí při teplotě 25 až 30 stupňů Celsia. Není však pravidlem, že se zadaří na první pokus. Vzrostlejší rostliny je vhodné po pár týdnech přesadit do větší nádoby či květináče s lehkou a propustnou zeminou.
Kakaovník je rostlinou, která vyžaduje vysokou vzdušnost okolo 90%. Přímé slunce nesvědčí. Ideální je stinné místo s dostatkem potřebné vlhkosti. Rostlinu je nutné často zalévat a rosit odstátou či dešťovou vodou. Vhodné je, pokud kakaovník budete pěstovat v blízkosti ostatních rostlin, které potřebují vysokou vzdušnou vlhkost. Tímto si rostliny navzájem vytvoří příhodné mikroklima.
Nutné je neopomenout hnojení. Můžete použít kompletní hnojivo určené pro pokojové rostliny. Stejně tak i přesazování kakaovníku je totožné jako u ostatních pokojových rostlin, tj. na jaře.
Plody kakaovníku
Kakaové boby dosahují délky až 30 centimetrů. Vzhledem připomínají okurky nakládačky či bobule. V nezralém stavu mají boby zelenou barvu, která se při dozrávání zbarvuje do žluté či hnědo-červené. Povrch plodu je mírně hrbolatý. Uvnitř se nachází 4 až 15 velkých sploštěných či kulovitých semen. Každé semeno je obklopeno bělavým míškem mající příjemně sladko-kyselou chuť. Semena neboli kakaové boby jsou zhruba 2 centimetry dlouhé.
Věděli jste, že…
Název kakaovníku Theobroma cacao znamená v překladu potrava bohů. Tento název rostlina získala v 18. století od Carla Linného. Kakaové boby jsou označovány za černé zrno a byly využívány také v alchymii. Kakao obsahuje značné množství vitamínů, minerálních látek a dokonce nejvíce antioxidantů ze všech plodin, jak bylo zjištěno na základě vědeckých výzkumů.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz