Každé semeno je stvořeno tak, aby z jeho středu dokázala vyrazit nová rostlina, a v prvních dnech růstu z něho čerpala živiny. V příhodném okamžiku se uvnitř znásobí množství minerálů, stopových prvků a vitamínů díky tomu, že se pomocí živých enzymů začnou ze složitějších látek tvořit jednodušší – složité sacharidy se rozštěpí na lépe využitelné jednoduché řetězce, rozštěpené proteiny se mění na složky jednotlivých aminokyselin a triglyceridy (tuky) se rozloží na dílčí mastné kyseliny.
Lidé v minulosti sice nedokázali popsat tyto přesné biochemické děje, ale měli výbornou intuici, která jim napovídala, že rozštěpené složky jsou dobře stravitelné, a organismus je dokáže využít mnohem lépe, než je tomu u semen celistvých.
V čem klíčit
Klíčit můžete takříkajíc v čemkoli, co vám doma přijde pod ruku. Na papírovém kapesníku, na vatových tamponech, v cedníku, na talířku, v keramické misce. Způsobů je mnoho, ale ne vždy je výsledek nebo průběh práce přijatelný. Ponechaná semena v cedníku prorůstají otvory a špatně se vyndávají, stejně tak na tamponech, odkud je musíte stříhat a využijete je jen zčásti. Z talířku je musíte vkládat do cedníku a při proplachování se drobné klíčky mohou polámat.
S nakličovacími miskami nebo sklenicemi je to jednodušší. Semínka není nutné ani žádoucí v průběhu klíčení vyndávat, stačí je pouze proplachovat a voda sama odteče sítkem, nebo speciálními ventilky do odkapávací nádoby. Celý proces zabere málo času a nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost. Klíčit v nich můžete cokoli a v mickách dokonce ve více patrech nad sebou tři druhy semen současně.
Pozor na sadbová semena
Semena určená na sadbu na záhon jsou ošetřována proti škůdcům chemickým postřikem, ta se ke klíčení nehodí. Veškeré druhy luštěnin, obilných zrn, olejnatých semen a semínek zeleniny pořídíte v prodejně zdravé výživy. Vyplatí se nakupovat z osvědčeného zdroje v BIO kvalitě, máte pak jistotu, že si doma vypěstujete zdraví prospěšné rostlinky.