Vzhledem k tomu, že zájem o jedlé zahrady stále roste, vznikla kreativní kulinářská koktejlová kultura a spolu s ní i koktejlová zahrada. Takováto zahrada zahrnuje bylinky, ovoce a zeleninu, které si čerstvě sklidíte a okamžitě je zpracujete do koktejlu. Mnohé hotely, restaurace a bary si nyní vytvářejí svoje vlastní botanické koktejlové zahrady, pro své vlastní použití.
Základní recept na koktejly
Podle následujícího receptu si můžete připravit typický koktejl ze zahrady:
Čerstvé ovoce a bylinky dle výběru rozdrťte pomocí hmoždíře.
Jeden díl této šťávy umístěte do sklenice.
Zalijte jedním (maximálně dvěma) dílem vodky.
Přidejte polovinu dílu cukrového sirupu ( smícháte cukr s vodou ve stejném množství – 30 g cukru na 30 g vody).
Sklenici naplňte ledem.
Protřepejte.
Dolijte sodou.
Ozdobte, přidejte brčko a podávejte.
Trocha historie
Nápoje vyrobené z rostlin nejsou nic nového. Rum je vyroben z cukrové třtiny; tequila z agáve; a whisky z ječmene, kukuřice, žita a pšenice. Lidé mohou vyrábět vodku z nejrůznějších věcí, včetně brambor, obilnin a ovoce, zatímco gin je obecně vyroben z neutrálních destilátů s jalovcem.
Gin se poprvé objevil v 17. století v Holandsku pro léčebné účely a byl prodáván lékárnami. Kromě jalovce často zahrnuje také jiné rostlinné látky, které poskytují různé chuťové profily. Ve dvacátých létech spolu s ratifikací osmnáctého dodatku k Ústavě USA došlo k zákazu prodeje ginu. To vedlo k tomu, že si lidé začali vyrábět svůj vlastní gin, který ale nebyl tak dobrý a poškozoval reputaci ginu. Teprve v roce 1933 byl zákaz zrušen, a objevily se kvalitní giny a koktejly.
Koktejlové zahrady: Skvělé pro omezený prostor
Koktejlové zahrady vyžadují extrémně malý prostor. Několik nádob na balkoně nebo terase vám umožní pěstovat různé přísady, které vám pomohou připravit si vlastní omamné nápoje ze zahrady. Jak tedy začít? Začněte tím, že si vyberete své oblíbené příchutě pro koktejly. Pokud pěstujete své vlastní ingredience, vaše koktejly budou sezónní jako vaše zahrada. Myslete na jahody na jaře, meloun v létě.
Míchejte své vlastní chutě
Experimentujte sami. Koktejly s kajenským pepřem jsou v dnešní době hit, takže pokud budete chtít jít tímto směrem k pikantním nápojům, zkuste připravit si vlastní verzi. Ozdobte je pálivou chilli papričkou. Vyzkoušejte různé variace chutí a vůní na vyzkoušených a pravých nápojích, jako je Bloody Mary – skutečný botanický nápoj. Rajčata dělají to „krvavé“, ale namísto použití tradičního celeru použijte jinou zeleninu, jako je paprika nebo mrkev.
Bylinkový cukrový sirup
Pro vylepšení chuti vašich koktejlů si můžete připravit taktéž bylinkový cukrový sirup. Uděláte to tak, že v hrnci smícháte stejné množství cukru a vody. Svařte je, aby se cukr rozpustil a směs trochu zhoustla. Odstavte a přidejte čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, rozmarýn atd.). Nechte hodinu odstát. Poté bylinky vyjměte (nebo sceďte, pokud nejdou vyjmout celé).
Ochucené destiláty
Ochucením alkoholu můžete přidat do svých koktejlů další skvělé příchutě. Zde je, jak byste měli postupovat:
S whiskey můžete smíchat jablko, citron, limetku, mátu, jahody, zázvor.
K tequile se hodí chilli papričky, papričky jalapeňo, limetka, máta, borůvky, pomeranč, maliny, jahody, zázvor.
Velkou sklenici naplňte vybranou příchutí (nakrájenou, rozdrcenou, abyste dosáhli více chuti). Zalijte destilátem.
Nádobu uzavřete a pořádně promíchejte.
Umístěte ji na tmavé chladné místo po dobu jednoho až dvou týdnů. Každý den pořádně promíchejte.
Poté slijte přes jemné plátýnko.
Borůvkové mojito
Abychom vás ještě více inspirovali, uvádíme recept na chutné borůvkové mojito. Budete potřebovat:
½ šálku čerstvých borůvek,
6 ks mátových listů,
1 skrojek limetky,
45 ml cukrového sirupu,
60 ml rumu,
120 ml sody (perlivé vody).
Postup:
Borůvky a listy máty dáme do sklenice a společně je rozdrtíme. Pokud to jde těžko, přilijte trošku sody a zkuste to znovu.
Poté přidejte led, cukrový sirup a rum. Uzavřete a promíchejte.
Dolijte sodou. Ozdobte lístky máty a celými borůvkami.
Přidejte široké brčko a můžete si užít svůj nápoj.
Gin s tonikem
Vyzkoušejte tak trochu jiný gin s tonikem! Vyberte si různé ovoce nebo zeleninu, které máte na zahradě. Může se jednat o maliny, limetku, mátu, borůvky nebo dokonce okurky. Toto čerstvé ovoce rozmixujte s trochou vody. Přidejte trochu cukru a promíchejte. Směsí naplňte velké kostky na led nebo třeba silikonové formy na muffiny a zmrazte.
Gin s tonikem si můžete připravit dle svého oblíbeného receptu a ochutíte ho jednou takovou připravenou ovocnou/zeleninovou kostkou. Gin s tonikem (pokud to nevíte) smíchejte následovně: 2 díly ginu a 4 díly toniku, poté přidejte ovocnou kostku a doplňte sodou. Můžete přidat šťávu z limetky.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz