Proces kompostování začíná, když se organické materiály – jako je posečená tráva, zbytky jídla, spadané listy ze stromů – rozpadají a formují do kompostu, zemitého materiálu, který může být použit pro zlepšení půdy na zahradě. Kompost obohacuje půdu:
poskytováním dostatečného množství živin pro rostliny,
zlepšováním fyzických vlastností půdy, jako je textura,
umožněním lepšího zadržování vody a živin,
provzdušněním.
Kompost v boji s plevelem
Proces kompostování také může přirozeně zabíjet semínka plevele. Pokud je správně řízen, může kompost rychle dosáhnout 60 °C. Při této teplotě se rozkládá veškerý organický materiál, včetně semen plevele. Klíčové slovo je správné řízení. Nesprávně kompostovaný organický materiál může znamenat problém ve vaší zahradě. Syrový zvířecí hnůj obsahuje různé organismy, jako je E. coli a Salmonella. Ty mohou nakazit lidi prostřednictvím zeleniny. Hnůj může také obsahovat semínka plevele, který se tak snadno rozšíří napříč vaší zahradou.
Jak může kompost zničit semínka plevele?
Správné kompostování zahrnuje následující podmínky:
poměr uhlíku (C) a dusíku (N) by měl být od 25:1 do 40:1. Tento poměr vyvažuje energii (uhlík) a živiny (dusík).
Kompost by měl být ze 40 až 60 % vlhký (podle hmotnosti).
pH hladiny by měly být v rozmezí od 6 do 8.
Pokud jsou tyto podmínky splněny, mikroorganismy začínají rozkládat organické zbytky a uvolňují teplo. Dobrým znamením, že všechno funguje tak, jak má, je stoupající pára, pokud narušíte povrch kompostu. Jakmile teplota kompostu stoupne nad 45 °C, původní mikroorganismy jsou nahrazeny těmi, které milují teplo. V tomto stádiu vstoupí kompost do své aktivní fáze, s teplotou od 55 do 76 °C. Tato fáze trvá 1 až 3 dny. A právě tyto vysoké teploty jsou zodpovědné za zničení semínek plevele ve vašem kompostu.
Jak správně kompostovat?
Většina zahradníků zvolí statickou kompostovou hromadu. Věří, že kompostování zahrnuje nahromadění organického materiálu, poté čekání několik týdnů – a kompost je hotový. Ve skutečnosti ale většina kompostových hromad není nic jiného než skládka kuchyňských a zahradních odpadků. Pro správné kompostování je důležité dodržovat výše uvedený poměr C:N (25:1 až 40:1)a vlhkost, kyslík a pH.
Poměr C:N
Abychom dosáhly správného poměru, je potřeba vrstvit hnědé složky (např. spadané listy ze stromů) a zelené složky (např. posekaná tráva, kuchyňské zbytky) ve stejném poměru.
Vlhkost
Pravidelně zalévejte kompostovou hromadu, abyste udrželi mikroorganismy naživu. Ale pozor, nezalévejte příliš mnoho, aby voda nestékala z vaší kompostové hromady dolů.
pH
pH testery jsou dostupné ve všech zahradnických centrech. Avšak správným indikátorem toho, zda se váš kompost „vaří“ správně je jeho zápach. Pokud váš kompost zapáchá jako zkažené vejce, vaše pH není správné. Kompost se správným pH by měl vonět zeminou, jako čerstvě porytá půda na zahradě. Pokud vaše hromada zapáchá, zkontrolujte, zda je dostatečně vlhká. Možná budete muset zalévat důkladněji. Další možností je otočit hromadu vidlemi, abyste do ní dostali více kyslíku.
Kyslík
Pravidelné otáčení hromady pomáhá distribuovat vlhkost a navíc přidává kyslík, který je potřebný pro život vašich mikroorganismů. Současně tak dostáváte suché části svého kompostu do vlhkého prostředku. Otáčením taktéž zabraňujete tomu, aby okraje vašeho kompostu vychladly a všechna semínka plevele tak byla zničena.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz