Kurkuma je opravdu zázračné koření a navíc využívané v Asii, zejména v Indii již po dobu čtyř tisíc let. Má mnoho výrazných účinků na naše tělo i psychiku, a tak se vyplatí toto koření nepodceňovat a přidávat jej i do české kuchyně.
Odkud pochází
Kurkuma je oddenek nebo prášek z oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), který je původem v jihovýchodní Indii, odtud se však rozšířil i do Číny, Indonésie, Nepálu, Filipín, na Tchaj-wan, Jamajku, Haiti, a dokonce do západní Afriky.
Jakou má chuť a vůni
Pokud jste kurkumu ještě nikdy neochutnali, pak vězte, že má nahořklou zemitou chuť, která je poněkud pikantní i peprná, vůní se podobá trochu naší hořčici.
Co kurkuma obsahuje a co léčí
Kurkuma obsahuje hlavně žluté barvivo, jímž je možné obarvit nejen jídlo, ale třeba i velikonoční vajíčka. Dále obsahuje protizánětlivé a protirakovinotvorné látky, které opravdu zabraňují růstu nádorových buněk i metastázám. Kurkuma pomáhá při zažívacích potížích,. Rozpouští žlučové kameny, zmírňuje menstruační potíže, ulevuje od bolesti zubů, pomáhá při nachlazení a bolestech v krku, prospívá srdci, pomáhá při cukrovce, snižuje hladinu špatného cholesterolu, pomáhá při léčení Alzheimerovy choroby atd.
Kurkuma s medem jako antibiotikum
Zdá se vám, že už vám poněkolikáté předepsali antibiotika a pořád se vám vrací angína? Pak zkuste přírodní antibiotikum: smíchejte lžíci medu se lžičkou nastrouhaného oddenku kurkumy nebo lžičkou prášku ze sušené kurkumy a užívejte první den každé 2 hodiny po lžičce, 2. den po 4 hodinách a 3. den už jen 3x denně. A uvidíte, že angína se už nevrátí.
A jak využít kurkumu v kuchyni
Především ji využijete všude tam, kde potřebujete obarvit jídlo na žluto, a to levněji, než byste toho docílili pomocí šafránu – rizoto, rýži, jogurt, omáčku, salátový dresink. V asijské kuchyni se pak používá do pokrmů ze zeleniny, masa, do kari omáček, smažených nudlí, asijských polévek aj.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
dobry članek o kurkume