Kaktus, který se začal cíleně pěstovat před více jak osmi tisíci lety ve Střední Americe a postupně došlo k rozšíření na sever Kanady. Díky mořeplaveckým výpravám se opuncie dostala do celého světa. Dnes se převážně pěstuje v Indii, Mexiku, Brazílii, Bolívii či v Itálii. Vypěstovat opuncii však můžete i doma ze semínek.
Pěstování opuncie ze semen
Rostlinu lze vypěstovat z řízků či právě ze semen. V rámci domácího pěstování je vhodnější opuncii koupit či řízky od někoho získat a zasadit do písku, aby došlo k rychlému zakořenění. Semena můžete běžně pořídit nejen v kamenné prodejně, ale také zakoupit na internetu.
Semínka nejprve namočíme na 2 až 3 dny do vody. Poté jsou připravena k vysetí. Semena vyséváme na povrch substrátu určeného pro kaktusy. Období klíčení je individuální a může trvat 1 až 2 měsíce.
Opuncie potřebuje dostatek světla a stabilní teplotu okolo 18 až 25 stupni Celsia. V zimním období nesmí teplota klesnout pod 7 stupňů Celsia. Při letnění je nutné opuncii ochránit před deštěm a větrem.
Zálivka postačí mírná a v průběhu zimy není třeba opuncii zalévat. Jen je zapotřebí umístit kaktus přes zimu do chladu a sucha. Hnojíme jednou za dva týdny přípravkem určeným pro kaktusy.
Lahodné plody opuncie
Kaktus plodí lehce načervenalé plody, které mají příjemně sladkou chuť. Plody rostou na konci oválných plochých listů s trny. Z plodů můžete konzumovat pouze dužinu, neboť plody jsou pokryty drobnými chloupky, které nejsou stravitelné.
Před konzumací je důležité řádné očištění. Plody je možno konzumovat čerstvé či je použít na přípravu džusů i alkoholických nápojů. Opuncie je využívána i coby umělé sladidlo.
Zdraví prospěšná opuncie
Jedná se o ideální prevenci pro aktuální období, neboť v rámci konzumace dochází k posílení imunity. Plody obsahují vitamín C v dostatečném množství, které pokryje až třetinu denního příjmu. Díky obsahu vlákniny a draslíku dochází ke snížení cholesterolu a krevního tlaku, k ochraně cév před zanášením, k prevenci mozkové mrtvice či infarktu.
Opuncie napomáhá při žaludečních potížích a chrání sliznici žaludku. Vláknina pomáhá čistit střeva a zároveň navozuje pocit nasycení. Jedinečné složení a poměr vitamínů a enzymů má vliv na to, že při konzumaci opuncie se zachytí tuky a znesnadní se jejich následné uložení v těle.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz