Ostropestřec mariánský: Možná jste se s tímto názvem již setkali, víte ale, na co je bylinka účinná a proč dostala právě tento název? Vydejte se s námi za tajemstvím rostliny, která u nás není domácí, ale dá se pěstovat i na našich zahradách.
Podle čeho dostal jméno
Legenda, která se objevila nejpozději ve středověku, praví, že bílé skvrnky na lístcích ostropestřce vznikly z mléka Panny Marie.
Jak bylinka vypadá
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je bylinka dorůstající výšky až 150 cm, má kůlovitý kořen a spoře větvenou lodyhu. Největší listy jsou v přízemní růžici, ty dosahují délky až 40 cm. Žilky na líci listů jsou olemovány bílými skvrnkami (viz legenda). Bylinka má purpurově červené až fialové květy, které jsou až 4 cm velké. Plodem jsou nažky, které jsou 8 cm dlouhé a cca 4 až 5 cm široké.
Odkud bylinka pochází
Bylina pochází ze Středomoří, Malé a Přední Asie a původní je i na Kanárských ostrovech. V ostatních částech Evropy se občas pěstuje jako zavlečený, zdomácnělý druh.
Co se používá jako léčivá látka a proč
Z ostropestřce se používají plody, které obsahují látku silymarin. Tato látka pomáhá předcházet ztučnění jater, při zánětech jater, proti žlučovým kamenům, ale i při depresích. Plody můžete použít na nálev, nikoliv odvar, protože horkou vodou se účinné látky ničí. Plody roztlučte a zalijte studenou vodou, nechte 24 hodin louhovat. Poté přeceďte a ohřejte na příjemnou teplotu. Také je možné roztlučené plody přidávat do jogurtů, tvarohu, smoothies nebo džusů. Čím jemněji plody roztlučete, tím více látek využijete a tím bude také výsledný pokrm lahodnější.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz