Na zahradě můžete mít podle místa, preferencí a druhů pěstovaných rostlin pařeniště a/nebo skleník. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl, jak je ošetřovat a jaké plodiny v nich pěstovat?
Pařeniště/pařník
Pařeniště neboli pařník je nízká „stavba“, která dosahuje maximálně 30 cm nad zem, je tvořena obvodovými stěnami a bývá přikrytá skleněnou nebo foliovou tabulí. Do pařeniště se nedá vstoupit, obsluhujete jej zvenčí. Pěstují se v něm nízké druhy zeleniny, jako jsou ředkvičky, kedlubny, různé druhy salátů, roketa.
Skleník
Skleník je oproti pařeništi mnohem větší stavba – měl by se v ní dobře pohybovat vzpřímený člověk. Je tvořena prosklenými tabulemi a je určena pro větší druhy zeleniny – papriky, rajčata, salátové okurky, lilky. Pro lepší organizaci může být vybaven například policemi nebo i systémem závěsných truhlíků.
Vytápěné skleníky jsou pak určené pro pěstování exotických druhů ovoce nebo zeleniny.
Pokud pěstujete nějakou zeleninu ve skleníku i v parných letních dnech, je potřeba skleník zastínit. Vhodné se jeví natřít skleník vápnem nebo nějakým speciálním stínicím nátěrem. Druhou variantou jsou rákosové rohože, které mají tu výhodu, že je při zataženém počasí můžete odstranit.
Zalévání ve skleníku/pařeništi
K zalévání ve skleníku používáme nejlépe dešťovou vodu, protože studená voda z kohoutku nebo ze studně by rostliny poškodila. Stejně tak se snažíme zalévat rostliny ke kořínkům, nikoliv je kropit svrchu. Optimální čas zálivky je ráno, protože přes noc by mohla půda zůstávat dlouho vlhká a množily by se plísně.
Větrání
Protože uvnitř skleníku i pařeniště panuje teplé a vlhké klima, je potřeba také často větrat. Větráme dveřmi skleníku nebo otevíracími otvory pařeniště. Optimální doba je na jaře kolem poledne, v parném létě spíše po ránu nebo na večer.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz