Zimokvět je atraktivní a méně známý keř, který začíná kvést už na sklonku zimy a předznamenává příchod jara. Má světle žluté až smetanové květy, které voní vanilkovým aroma.
Zimokvět časný (Chimonanthus praecox) u nás stále není ještě příliš rozšířen. Pochází z Číny a díky tomu, že je mrazuvzdorný si našel cestu i do evropských zahrad. Má krásné, zvonkovité květy připomínající orchidej. Květy mají žlutou, smetanovou až bílou barvu. Začínají vykvétat už od ledna až do března. Mají velmi výrazné aroma, připomínající vanilku. Z květů se stávají jednosemenné nažky, které dozrávají v létě, pokud je velmi teplé počasí, v našich podmínkách ale spíše nedozrají.
Dorůstá výšky přibližně 3 m, vejčité listy jsou zelené a na povrchu lesklé, raší až po odkvětu. Na podzim získávají zlatou barvu a opadávají. Vysadit ho lze jako solitér nebo ve formě keřových rabat. V Číně se pěstuje hlavně pro jeho sladké aroma. Je vhodný i do vázy, vydrží v ní zhruba týden.
Jak zimokvět pěstovat
Keř potřebuje slunné stanoviště s úrodnou a dobře propustnou půdou, bohatou na živiny. Místo by mělo být chráněno před studeným větrem, ideální vysadit ho někde u zdi. Je plně mrazuvzdorný, zimu snese velmi dobře, jen mladé dřevo může poškodit mráz. Můžeme přihnojovat hnojivem pro okrasné dřeviny.
Jen pozor na radikální řez, ten může keř poškodit. Odstraňují se pouze seschlé a vybočující větve, aby se udržel tvar. Keř je vlhkomilný, je třeba zalévat hlavně sazeničky, na druhou stranu nesnese přemokření. Na zimu ho můžeme zabalit například do netkané textilie, aby nezačal příliš brzy rašit.
Množení
Množí se pomocí řízků z měkkého dřeva. Ty se odebírají v létě. Řízky ošetříme růstovým stimulátorem a zapíchneme do pěstebního substrátu. Pokud máme semena, zasadíme je ihned do substrátu a dáme do studeného pařeniště.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Děkuji za velmi užitečné a dobře vypracované informace.