Na jaře jsme vás učili vyrábět šťávy z bezových květů. Ale teď se blíží doba, kdy dozrají plody bezu, tzv. bezinky. Z těchto tmavě fialových až černých kuliček si můžete připravit šťávu nebo marmeládu. Kvůli malým pecičkám, které plody obsahují, je to poněkud obtížnější, ale výsledek pak rozhodně stojí za tu námahu.
Šťáva z bezinek
Na šťávu si natrháme košíček bezinek. Doma je opereme a otrháme od stopek. Dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené. Vaříme cca 0,5 hodiny do změknutí. Poté celou hmotu propasírujeme přes hustý cedník, aby neprošly pecičky. Přidáme cukr (na jeden litr tekutiny cca 0,5 kg) a šťávu z jednoho citronu nebo balíček kyseliny citronové a ještě krátce povaříme. Ihned plníme do čistých vyvařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a po chvíli obrátíme zpět a necháme vychladnout. Popíšeme a uskladníme na tmavém a chladném místě. Načatou sklenici/lahev pak již uchováváme raději v ledničce. Šťáva bez problémů vydrží jeden rok, než si uvaříme novou.
Marmeláda z bezinek
Marmeláda je jednodušší, máme-li doma mlýnek na ovoce/odšťavňovač, kterým omyté plody promeleme a zbavíme se tak semínek. Pokud nemáme, musíme zase pečlivě uvařené plody propasírovat přes cedník. Dá to trochu práce, protože cedník musí být dostatečně hustý, aby neprošla semínka, a přitom potřebujeme propasírovat co nejvíce dužiny z plodů. Vzniklou hmotu dáme znovu do hrnce, přidáme želírovací cukr (v poměru 0,5 kg na 1 kg hmoty), nebo obyčejný cukr (v poměru 1 kg cukru na 1 kg hmoty) a želírovací prostředek. Vaříme již jen asi 5 minut. Plníme do čistých vymytých skleniček, které po zavíčkování obrátíme na asi 5 minut dnem vzhůru, poté zpět. Popíšeme a uskladníme na tmavém a chladném místě. Marmeláda vydrží i několik let.
Jak šťáva, tak marmeláda jsou přirozenými léky při chřipkách a nachlazeních přes zimu, a také jsou dobrými prostředky proti zácpě.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz