Hledáte zajímavou a přitom zdravou pochoutku? Budou vám na ni stačit jen tři ingredience a sušička na potraviny nebo horkovzdušná trouba. Chipsy z celeru, mrkve nebo třeba červené řepy jsou mnohem zdravější než klasické smažené z brambor a překvapí vás i svou báječnou chutí.
Ty nejlepší zeleninové chipsy však mají několik tajemství úspěšné přípravy. Je třeba pečlivě dodržet každý krok, ale celý postup naštěstí není příliš složitý Takže jak na to?
Zeleninové chipsy ze sušičky nebo trouby
- 800 gramů kořenové zeleniny (mrkve, celer, petržel, červená řepa atd.)
- 4 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- podle chuti sůl a pepř
Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dobře osušte utěrkou a odložte. V misce smíchejte vodu, koření a jablečný ocet. Nejlepší jen ten Bio bez tepelné úpravy. Zeleninové plátky do této směsi naložte a nechte odpočívat asi čtvrt hodiny.
Začnete kouzlit s teplotou
Zeleninu vyjměte z marinády, dobře osušte a rozložte na sušící pláty v sušičce nebo na pečící papír na plechu. Plátky se navzájem nesmí dotýkat. Osolte je a opepřete (nejlépe se osvědčil čerstvě namletý čtyřbarevný pepř). Začněte sušit zprudka – na nejvyšší stupeň nebo na 180 °C. Sušte hodinu, poté teplotu ztlumte.
Teď přichází na řadu ta zábavnější fáze. Chipsy se budou sušit ještě další hodinu, ale možná i tři. A zjistíte to jediným způsobem – tím, že ochutnáte. Chipsy musí být po okrajích křupavé, uvnitř však zůstat vláčné – ale ne měkké! Jakmile bude s jejich konzistencí spokojeni, nechte je vychladnout a a uložte v dobře uzavíratelné nádobě.
Z ní posléze berte jen tolik, kolik stihnete v krátkém čase spotřebovat. Rády do sebe totiž ztracenou vlhkost nasávají zpět. To se podepisuje na jejich chuti, a také je dělá náchylné k plísním.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz