Máte doma sušičku na ovoce a občas se vám zdá, že ji nevyužíváte dostatečně? Pak zkuste bylinky místo tradičním způsobem sušit právě v ní. Uvidíte, že až si na tento nový způsob zvyknete, již u něj zůstanete.
Které bylinky je vhodné sušit v sušičce
V sušičce je nejlepší sušit bylinky, které jinak sušíme na plechu vyloženém pečicím papírem. Ideální je pro květy (podběl, černý bez) nebo listy (smetanka lékařská, jahodník, maliník), případně plody (šípky, černý bez) – to už je ostatně nejblíže ovoci, pro které byla sušička původně zamýšlena. Nehodí se příliš pro bylinky, které sušíme zavěšené, protože jsou obvykle delší či větší, než umožňuje sušička – jedná se o natě a kvetoucí natě – šalvěj, estragon, rozmarýn…
Proč vůbec sušit v sušičce
Sušička má oproti tradičnímu sušení řadu výhod. Za prvé je sušení rychlejší – oproti klasickému sušení, které počítáme ve dnech, sušení v sušičce počítáme na hodiny. Za druhé se v bylinkách uchovává větší množství léčivých látek a vitamínů, které se ztrácejí při „normálním“ sušení, např. působením světla. Za třetí: sušička zabírá opravdu jen minimum místa, oproti např. plechům s bylinkami. A za čtvrté: všechny bylinky jsou přehledně uspořádané v jednotlivých sítkách a nepadá na ně prach jako při klasickém sušení.
Na kolik stupňů sušit bylinky
Záleží na typu vaší sušičky, vždy se podívejte do návodu a vybírejte nejbližší možnou rostlinu či ovoce. Ideální teplota pro sušení bylinek by se měla pohybovat v rozmezí od 30 do 40 °C. Můžete si zkoušet nastavit různé teploty pro každou bylinku a zapisovat si, která se vám osvědčila nejvíce.
Jak bylinky následně uchovávat
Bylinky usušené v sušičce budou pravděpodobně usušené kvalitněji a dokonaleji než při běžném sušení. Abyste celou tuto práci nezničili špatným skladováním, držte se následujících pokynů: Bylinky uchovávejte v uzavíratelných skleněných dózách, nebo papírových či látkových sáčcích. Nikdy je do dózy nebo sáčku nepěchujte, ale nechte je dýchat. Občas je při skladování protřepejte a také kontrolujte, zda se vám do bylinek nedali škůdci (moli apod.). Všechny dózy a sáčky mějte popsané druhem bylinky a datem sběru. Bylinky uchovávejte na suchém a tmavém místě do maximální teploty 20 °C. Spotřebujte je do 1 roku, protože pak si nasušíte nové.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz