Benedikt lékařský je léčivka od středověku používaná proti nechutenství a žaludečním potížím. Likér z něj vyráběli již mniši benediktini ve svých klášterech. Odtud také pochází jeho název. Zkuste si jej vyrobit doma.
Co budete na výrobu likéru potřebovat
Na výrobu cca 3 lahví likéru je potřeba:
– 2 l 80%ního alkoholu,
– 30 g nati máty kadeřavé,
– 15 g sušeného kořene anděliky lékařské,
– 5 g nati benediktu lékařského,
– 25 g meduňky lékařské,
– 25 g nati yzopu lékařského,
– 10 g kořene puškvorce,
– 5 g muškátového květu,
– 5 g semen koriandru setého,
– 5 g zázvoru,
– 2 l vody,
– 2,5 kg cukru.
A jaký je postup
Do velké skleněné nádoby, např. demižonu, nalijeme 2 litry 80%ního alkoholu, 750 ml vody a přidáme směs výše uvedených bylinek a koření. Láhev důkladně uzavřeme a vše necháme louhovat 2–3 dny. Potom tekutinu přefiltrujeme přes filtrační papír a smícháme s cukerným roztokem. (Ten připravíme svařením 2,5 kg cukru s 1250 ml vody.) Vychladlý sirup smísíme s vyluhovanou tekutinou za stálého míchání. Poté necháme likér asi měsíc zrát a pak již můžeme začít konzumovat.
Na co je likér dobrý a jak jej používat
Likér je výborný při všech zažívacích, žaludečních potížích, při nechutenství, bolestech břicha apod. Nejlépe je konzumovat jednu malou skleničku před jídlem, a to opravdu při potížích. Neměl by se konzumovat dlouhodobě ani ve velkém množství. Pozor: Protože likér obsahuje alkohol, nedoporučuje se malým dětem, těhotným a kojícím ženám ani motoristům.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz