Obrovské zdravotní přínosy datlí činí z těchto plodů tu nejlepší přísadu pro vývoj svalů. Lidé konzumují datle několika způsoby – nejčastěji v sušené podobě, ale také jako pastu připravenou z datlí, mléka a jogurtu, dále ve formě marmelády, v pečivu, při přípravě nejrůznějších dezertů atd. Datle jsou přínosné jak pro dospělé, tak pro děti, zejména v době zotavení z důvodu úrazu nebo nemoci.
Tradiční použití datlí
Lidé, kteří následují islám a dodržují půst, konzumují datle spolu s vodou. To také pomáhá zabránit přejedení se po skončení půstu. Když tělo začne absorbovat vysokou nutriční hodnotu datlí, pocity hladu jsou uklidněny. Také nervový systém může být obohacen konzumací datlí, protože obsahují značné množství draslíku.
Další využití datlí
Datle patří k těm málo sladkým pokrmů, které mohou regulovat trávicí proces. Mohou významně zvýšit hladinu energie u lidí během půl hodiny od konzumace. Americká rakovinová společnost doporučuje příjem 20-35 gramů vlákniny denně, které lze dodat přes právě přes datle. Také se říká, že pokud budete každý den jíst datle, udržíte si zdraví očí po celý život.
Datle jsou dobrým zdrojem různých vitamínů a minerálů. Jsou také dobrým zdrojem energie, cukru a vlákniny. K významným látkám patří esenciální minerály, jako je vápník, železo, fosfor, sodík, draslík, hořčík a zinek. Obsahují také vitaminy, jako je thiamin, riboflavin, niacin, folát, vitamín A a vitamín K.
Zdravotní výhody dat
Výhody dat jsou podrobněji zmíněny níže.
Odstraňují zácpu
Datle jsou často kategorizovány jako laxativní potraviny. To je důvod, proč je tak často ječí lidé trpící zácpou. Abyste dosáhli požadovaného laxativního účinku datlí, namočte je přes noc ve vodě a ráno, kdy se promění v sirup, zkonzumujte, abyste získali co nejoptimálnější výsledky. Mají vysokou úroveň rozpustné vlákniny, která je nezbytná pro podporu zdravých střevních pohybů a pohodlného procházení jídla střevním traktem, které mohou zmírnit příznaky zácpy.
Zpevňují kosti
Významné množství minerálů, které se nachází v datlích, z nich činí super potraviny pro posilování kostí a boje proti bolestivým a oslabujícím chorobám, jako je osteoporóza. Toto suché ovoce obsahuje selen, mangan, měď a hořčík, které jsou nedílnou součástí zdravého rozvoje kostí a síly, zvláště když lidé stárnou, jejich kosti postupně oslabují.
Léčí střevní poruchy
Nikotin, který je obsažen v datlích, je přínosný pro léčení mnoha druhů střevních poruch. Trvalý příjem pomáhá inhibovat růst patologických organismů, a tak pomáhají stimulovat růst přátelských bakterií ve střevech.
Léčí anémii
Datle mají vysoký obsah minerálů, což je přínosné pro mnoho různých zdravotních podmínek, ale jejich impozantní hladina železa je dokonalým doplňkem stravy pro lidi s anémií. Vysoká hladina železa v datlích vyrovnává vlastní nedostatek železa u anemických pacientů, zvyšuje energii a sílu a snižuje pocity únavy a pomalosti.
Léčí alergie
Jednou z nejzajímavějších aspektů datlí je jejich obsah organické síry. To není velmi běžný prvek, který se nachází v potravinách, ale má užitečné množství přínosů pro zdraví, včetně snížení alergických reakcí a sezónních alergií. Podle studie provedené v roce 2002 mohou organické sloučeniny síry mít pozitivní dopad na množství lidí trpících zkušenostmi sezónní alergickou rýmou.
Zvyšuje energii
Datle mají vysoký obsah přírodních cukrů, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Proto jsou dokonalou svačinkou pro okamžité doplnění energie. Konzumace datlí v případě, že se cítíte vyčerpaní, tuto únavu okamžitě odstraní.
Zachovávají zdraví nervového systému
Vitamíny v datlích z nich dělají ideální posilovač zdraví a funkčnosti nervového systému. Draslík je jednou z hlavních složek při podpoře zdravého a citlivého nervového systému a také zlepšuje rychlost a bdělost mozkové aktivity.
Podporují srdeční zdraví
Datle jsou poměrně užitečné při udržování zdravého srdce. Největší vliv na zdraví srdce mají datle, které necháte namočené přes noc, ráno je rozdrtíte a sníte. Navíc mají datle vysoký obsah draslíku, čímž snižují riziko mrtvice a dalších onemocnění souvisejících se srdcem. Snižují hladinu LDL cholesterolu v těle. Pokud užíváte datle aspoň dvakrát týdně, mohou zlepšit celkové zdraví srdce.
Léčí sexuální slabost
Datle jsou dokonce přínosem pro zvýšení sexuální vytrvalosti. Namočte několik datlí do čerstvého kozího mléka a nechte přes noc odležet. Poté je rozetřete do stejného mléka se směsí kardamomového prášku a medu. Tato směs se stává velmi užitečným tonikem pro zvýšení sexuální vytrvalosti a snížení sterility způsobené různými sexuálními poruchami.
Zbavují intoxikace
Datle se běžně používají jako lék na intoxikaci alkoholem. Poskytují rychlou úlevu a mají střízlivějící účinek v případě, že máte pocit, že jste spotřebovávali příliš velké množství alkoholu.
Léčí průjem
Zralé datle obsahují draslík, který je znám jako účinný způsob potírání průjmu. Datle jsou také snadno stravitelné, což dále pomáhá zmírnit nepředvídatelnou povahu chronického průjmu. Rozpustná vláknina v nich může také pomoci zmírnit průjem, tím, že poskytuje hromadné pohyby střev a podporuje normální a zdravé fungování vylučovacího systému.
Závěrem…
Přestože datle nesou ohromné výživové hodnoty, při jejich výběru je třeba věnovat velkou pozornost, protože jejich povrch je velmi lepivý, což přitahuje různé nečistoty. Proto byste měli konzumovat pouze ty datle, které jsou správně zpracovány a zabaleny. Před jídlem je datle třeba důkladně umýt, protože to pomůže odstranit nečistoty přítomné na povrchu.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz