Mochyně je zajímavá rostlinka, která tak trochu připomíná lucernu. Uvnitř jejích jakoby papírových okvětních listů se nachází bobule, která, když je zralá, je jedlá. A nejen to – je také velmi zdravá. Mochyni můžete bez problémů pěstovat i u nás. Jaké má tato rostlina tedy konkrétní přínosy pro lidské zdraví?
Něco málo o mochyni…
Mochyni můžete najít pod názvem Physalis, vědecký název pak zní Physalis peruviana. Jako člen čeledi Solanaceae (lilkovité) je příbuzný mnoha známějších rostlin, jako jsou brambory, rajčata, lilky a další. Malý kulatý plod mochyně poskytuje velké množství živin, minerálů a vitamínů.
Mochyně je měkká dřevnatá trvalka, které dosahuje výšky 60 až 90 cm (ve vzácných případech doroste výšky až 180 cm). Nejraději má slunečná místa, chráněná před silným větrem. Upřednostňuje dobře odvodněnou půdu, nejlépe funguje na písečné až štěrkové půdě. Dobré plodiny lze získat i na půdě, která je chudá na živiny.
Ovoce
Mochyně nese hladké bobule, které vypadají jako malé, nažloutlé rajče. Je to bobule o průměru 1,25 až 2 cm, uzavřená v okvětních lístcích rostliny. Před dozráním je ovoce zelené, s postupem času se mění na zralý plod, který je lesklý, zlatožlutý až oranžový. Má sladkou chuť, která může být také mírně do kysela. Vyrábí se z ní koláče nebo džemy.
Nutriční hodnota
Kromě skvělé chuti poskytuje zdroj živin, minerálů a vitamínů. Pokud si dáte 140 g tohoto ovoce, získáte:
- 3,92 mg vitaminu B3,
- 1,4 mg železa,
- 15,4 mg vitaminu C,
- 0,154 mg vitaminu B1,
- 15,68 g sacharidů,
- 56 mg fosforu,
- 50 mg vitaminu A,
- 2,66 g bílkovin,
- 0,056 mg vitaminu B2,
- 0,98 g tuku,
- 13 mg vápníku.
Zdravotní přínosy mochyně
1. Zdroj antioxidantů
Mochyně je široce známá jako lék na hepatitidu, malárii, revmatismus, rakovinu, dermatitidu a astma. To vše právě díky antioxidačním aktivitám plodu mochyně.
2. Chrání játra a ledviny
Kořeny mochyně působí proti fibróze ledvin a jater. Chemické složení kořenů rostlin naznačuje přítomnost alkaloidů, které proti této nemoci pomáhají.
3. Zdravé těhotenství
Železo, které se nachází v plodech mochyně, patří mezi veganské zdroje a je důležitou součástí stravy těhotných žen. Čočka, celozrnné výrobky, tmavá listová zelenina a sušené ovoce jsou dalšími zdroji železa. Těhotné ženy vyžadují 27 mg železa denně. Denní konzumace plodů mochyně vám může pomoci tuto potřebu pokrýt.
4. Odstraňuje artritické bolesti
Niacin (vitamín B3) hraje důležitou roli při zvyšování průtoku krve do jednotlivých částí, může pomoci zmírnit bolesti s artritidou zvýšením průtoku krve do bolestivých oblastí. Pomáhá zlepšit flexibilitu kloubů a snižovat bolest. Jak je uvedeno výše, plody mochyně jsou významným zdrojem vitamínu B3. Asi 140 g těchto plodů znamená 24,5 % doporučeného denního příjmu.
5. Kognitivní schopnost
Různé antioxidační účinky jsou způsobeny z velké části díky obsahu vitamínu C. Právě díky vitamínu C jsou odstraňovány volné radikály a oxidační stres z kognitivních cest, čímž dochází ke snižování některých kognitivních poruch, jako je Alzheimerova choroba a demence. Výše uvedené množství vitamínu C (15,4 mg) vystačí na 17,11 % denní doporučené hodnoty. To může také zvýšit kognitivní schopnosti u mladších lidí, zvyšovat paměť, zaměření a koncentrační dovednosti.
6. Kardiovaskulární funkce
Mochyně obsahuje taktéž thiamin, neboli vitamín B1. Tento vitamín je zodpovědný za výrobu acetylcholinu, neurotransmiteru, který vysílá zprávy směrem ke svalům a nervům. Nedostatek vitaminu B1 vede k poklesu neurotransmiteru a způsobuje nepravidelný srdeční tep. Závažný nedostatek může způsobit městnavé srdeční selhání.
7. Zlepšuje zrak
Vitamín A, který je taktéž součástí mochyně, je důležitý pro zdravý zrak. Nedostatek vitamínu A může způsobit šeroslepost.
Jak jíst plody mochyně?
Existuje hned několik způsobů, jak tyto plody konzumovat. Můžete si je dát jen tak, nebo součástí ovocných koktejlů, smoothie, salátů, zpracované v marmeládě nebo sirupech. Můžete je konzumovat na dezertech nebo místo rozinek.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz