Kopr vonný

Česky:  

Kopr vonný

Latinsky:  

Anethum graveolens

Slovensky: 

Kôpor voňavý

Česky: Kopr vonný Latinsky: Anethum graveolens Slovensky: kôpor voňavý

Čeleď: mrkvovité, Daucaceae
Typ: letnička

 

Výška: až 1 m
List: lysý, opadavý, čárkovitý
Barva květu:  žlutá/zlatá
Plod: dvojnažka s křídlem
Nároky na půdu:  propustná, hlinitá
Nároky na světlo: plné slunce až polostín
Nároky na vlhkost:  vyšší
Výsev:  duben až červenec
 Kvetení: červenec až září

 

Popis:

Kopr vonný má žluté mnohonásobně složené květy. Celá rostlina má výraznou vůni. Původ kopru je ze západní Asie a Středozemí.  V dnešní době je kopr pěstován jako koření a zelenina.

Léčivé účinky:

  • Má močopudné vlastnosti.
  • Tiší zažívací problémy a kašel.
  • Pomáhá při problémech se spánkem a s bolestí hlavy.
  • Podporuje tvorbu žaludečních šťáv.
  • Pomáhá při žaludečních potížích a ulehčuje žaludeční trávení.

 

Recepty:

  • Omáčka: Na přípravu koprové omáčky je nejprve potřeba nasekat kopr na jemné kousky. V kastrolu si připravíme pomocí rozpuštěného másla, oleje a hladké mouky světlou jíšku. Do této jíšky vmícháme nasekaný kopr. Do koprové jíšky prudce vlijeme připravený vývar. Poté vše vaříme a mícháme, dokud se nerozpadnou všechny hrudky. Po dostatečném rozmíchání vlijeme smetanu a vmícháme zbylý kopr. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem, třtinovým cukrem a octem dle potřeby. Koprovku podáváme nejlépe s domácími houskovými knedlíky.
  • Nálev: Koprový nálev se používá proti zvracení. Na jeho přípravu je zapotřebí 2 kg kopru, které přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Pijeme šálek 3x denně.

 

Květiny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ  ZDE

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla