Česky:Kopr vonný |
Latinsky:Anethum graveolens |
Slovensky:Kôpor voňavý |
Čeleď: | mrkvovité, Daucaceae |
Typ: | letnička |
Výška: | až 1 m |
List: | lysý, opadavý, čárkovitý |
Barva květu: | žlutá/zlatá |
Plod: | dvojnažka s křídlem |
Nároky na půdu: | propustná, hlinitá |
Nároky na světlo: | plné slunce až polostín |
Nároky na vlhkost: | vyšší |
Výsev: | duben až červenec |
Kvetení: | červenec až září |
Popis:
Kopr vonný má žluté mnohonásobně složené květy. Celá rostlina má výraznou vůni. Původ kopru je ze západní Asie a Středozemí. V dnešní době je kopr pěstován jako koření a zelenina.
Léčivé účinky:
- Má močopudné vlastnosti.
- Tiší zažívací problémy a kašel.
- Pomáhá při problémech se spánkem a s bolestí hlavy.
- Podporuje tvorbu žaludečních šťáv.
- Pomáhá při žaludečních potížích a ulehčuje žaludeční trávení.
Recepty:
- Omáčka: Na přípravu koprové omáčky je nejprve potřeba nasekat kopr na jemné kousky. V kastrolu si připravíme pomocí rozpuštěného másla, oleje a hladké mouky světlou jíšku. Do této jíšky vmícháme nasekaný kopr. Do koprové jíšky prudce vlijeme připravený vývar. Poté vše vaříme a mícháme, dokud se nerozpadnou všechny hrudky. Po dostatečném rozmíchání vlijeme smetanu a vmícháme zbylý kopr. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem, třtinovým cukrem a octem dle potřeby. Koprovku podáváme nejlépe s domácími houskovými knedlíky.
- Nálev: Koprový nálev se používá proti zvracení. Na jeho přípravu je zapotřebí 2 kg kopru, které přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Pijeme šálek 3x denně.
Květiny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE