Česky:Libeček lékařský |
Latinsky:Levisticum officinale |
Slovensky:ligurček lekársky |
Čeleď: | brutnákovité, Boraginaceae |
Typ: | trvalka |
Výška: | až 2 m |
List: | velký, lesklý, opadavý |
Barva květu: | žlutá/zlatá, zelená |
Plod: | dvojnažka s křídlem |
Nároky na půdu: | hlinitá, výživná |
Nároky na světlo: | plné slunce až polostín |
Nároky na vlhkost: | vyšší |
Kvetení: | červenec až srpen |
Výsev: | březen až duben |
Popis:
Libeček pochází ze středomořské oblasti jižní Evropy a Malé Asie a roste po celé střední a jižní Evropě, částech Británie, východní USA a jihozápadní Asie. Nejlépe se mu daří ve slunečných a částečně zastíněných místech, ve vlhké, dobře odvodněné půdě bohaté na humus.
Léčivé účinky:
- Poskytuje úlevu od kašle, bolesti břicha a srdečních problémů.
- Působí jako lék na jaterní problémy.
- Používá se ke snížení plynatosti a k léčení kolik u dětí.
- Tradiční bylinná medicína považuje libeček za účinný při léčbě ledvinových kamenů.
- Působí jako přírodní čisticí prostředek krve.
- Vhodný pro zmírnění projevů alergií.
- Uvolňuje a vylučuje hlen z dýchací soustavy.
Recepty:
- Polévkové koření z libečku:
Ingredience: jednu misku celého libečku, 4 dcl vody, 1 lžička soli, 1 lžíce čerstvé majoránky, 2 lžíce slunečnicového oleje.
Příprava: Libeček omyjeme a v mlýnku nameleme. Vaříme v hrnci 15 minut. Takto uvařenou směs přecedíme přes plátýnko.Do přeceděné směsi dáme sůl, 2 lžíce oleje a majoránku. Po té opět vaříme a to tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Uchováme ve sklenici a položíme dnem vzhůru.Ochucujeme touto přísadou nejen polévky, ale také omáčky.
Květiny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE