Alokázie

Alokázie (Alocasia amazonica), což je nejznámější rostlina z rodu Alocasia, není přirozeně se vyskytující rostlinou. Jedná se o hybridní rostliny, z nichž mnohé jsou sterilní. Pro prodej jsou nové rostliny vytvořeny klonováním v laboratořích.

Alokázie
Alokázie, Autor: Photo by David J. Stang – source: David Stang. First published at ZipcodeZoo.com, CC BY-SA 4.0, Odkaz

Odborný název

Odborný název zní Alocasia amazonica a navzdory odkazu na název Amazonky, nemá tato rostlina s Amazonkou ani jižní Amerikou žádný vztah. Jedná se o hybridní rostlinu, která v deštném pralese nikdy nerostla. Jméno je tedy údajně odvozeno od Salvadora Maura. Mauro pojmenoval tuto rostlinu v padesátých letech.

Patří do čeledi Araceae (árónovité).

Geografický původ

Alocasia amazonica pochází z Asie a Číny. Jedná se o hybrid rostlin z asijských deštných pralesů a potřebuje vlhké teplé podmínky k rozkvětu.

Popis a charakteristika

Alokázie má listy tmavě zelené s kontrastními bílými nebo světle zelenými žilkami, které mají tvar podobný slonímu uchu. Květiny se zčásti skládají z modifikovaných listů nazývaných toulec, což je podobný tvar jako mají například červené listy anturie. Tento typ listu obvykle obklopuje květinový klastr. Z květin se někdy mohou tvořit červené bobule.

Pěstování

Protože se jedná o hybridní rostlinu, která pochází z deštného pralesa, Alokázie nejlépe roste ve vlhkých podmínkách. Pro podporu růstu můžete vytvořit kompost, který je ideální pro rostliny z deštného pralesa – jedná se o směs rašeliny a orchidejové kůry. Alokázie dobře roste v provzdušněné, dobře odvodněné půdě.

Během vegetačního období musíte udržovat půdní vlhkost bez přílišného namáčení, neboť může dojít k hnilobě. Pravidelně poprašujte listy vodou, abyste udrželi vlhkost. Hnojte každé dva týdny, ale ne v období spánku. Rostlina nemá ráda jasné sluneční světlo.

Použití

Navzdory tvrzením některých prodejců tato rostlina nikdy nebyla přirozeně viditelná v deštných pralesích Asie nebo Amazonky; je to uměle vytvořený hybrid. Dnes se pěstuje zejména jako okrasná rostlina.

Dejte si pozor, kam svou rostlinu vystavíte, protože podobně jako jiné zástupci čeledi árónovitých obsahuje rafidy šťavelanu vápenatého, které mohou po požití způsobit různé problémy (podráždění jícnu, zvracení, otoky, popálení a další). Po povaření nebo pečení se používají jako zdroj obživy v dobách nedostatku v jihovýchodní Asii a Oceánii.

 

Květiny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ  ZDE

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přidat nový playlist