Anýz vonný

Česky:

Anýz vonný (bedrník anýz)

Latinsky:

Pimpinella anisum

Slovensky:

aníz voňavý

anýz vonný - Anýz vonný

Česky: Anýz vonný (bedrník anýz) Latinsky: Pimpinella anisum Slovensky: aníz voňavý

banner 800 90 bylinkopedie 1 - Anýz vonný

Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: letnička
Výška:  0,3-0,6 m
Tvar:  rozvětvený, vystoupavý
List:  jednoduchý, zpeřený, zubovitý, srdčitý
Květ:  Bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky.
Barva květu:  bílá
Nároky na půdu:  propustná, humózní
Nároky na světlo:  plné slunce
Nároky na vlhkost:  sucho
Kvetení:  červen až srpen
Popis: Anýz vonný je známý také jako bedrník anýz, který původem pochází z Asie.
Léčivé účinky:  
    • Lék na kašel a bolavé průdušky.
    • Prospěšný při žaludečních obtížích.
    • Zmírňuje křeče.
    • Působí proti střevním parazitům.
    • Podporuje tvorbu mateřského mléka.
    • Pomáhá na zánět horních cest dýchacích.
    • Dezinfekční, antiseptické a antibakteriální účinky.
Návody a recepty: 
  • Anýzový čaj na trávení: Čaj z anýzu je vhodný jako první pomoc při problémech s trávením nebo žaludeční nevolnosti. Stačí jednu kávovou lžičku semen přelít cca 150 – 200 ml horké vody a nechat louhovat přibližně 10 – 15 minut. Poté scedíte. Doporučuje se vypít šálek anýzového čaje dvakrát denně, nejlépe ráno a večer. Čaj chutná lépe dokud je teplý.
  • Míchaný prášek s anýzem: Tento prášek je vynikající proti nevolnosti. Smíchejte lžičku anýzových semínek, lžičku fenyklových semínek, půl lžičky skořice a lžičku kořene hořce žlutého. Všechny přísady rozemelte na prášek, který můžete při pociťované nevolnosti užívat až dvakrát denně na špičku nože. Dobře zapijte čistou vodou.
  • Anýzové podmáslí na žaludek: Na tento recept potřebujete lžičku drcených anýzových semen a přibližně 2 dl podmáslí. Je to vynikající pomoc při náhlém pocitu podrážděného žaludku, pokud vám nějaké jídlo dobře nesedne. Podmáslí ohřejte, nasypte do něj drcený anýz a nechte vše přibližně 15 minut odležet. Poté po douškách popíjejte.
Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků