Brusnice brusinka

Česky:

Brusnice brusinka

Latinsky:

Vaccinium vitis-idaea

Slovensky: 

Brusnica pravá

Česky: Brusnice brusinka Latinsky: Vaccinium vitis-idaea Slovensky: Brusnica pravá

Brusnice brusinka je rostlina patřící do čeledi vřesovcovitých. Plodem rostliny je brusinka, která jednak dala celé rostlině jméno a není snad nikoho, kdo by neznal či neochutnal. Brusinka je součástí kultury USA a Kanady, kdy si zdejší obyvatelé bez sytě červených plodů nedokáží představit Den Díkůvzdání či Vánoce. Má to svůj původ už v dávné historii, neboť američtí indiáni náleží mezi konzumenty těchto krásně červeně zbarvených plodů už po celá staletí. Dokonce jedna legenda praví, že bobuli brusinky přinesl bájný pták, který ji náhodou upustil ze svého zobáku. Indiáni věřili, že to je dar z nebes a brusinku zařadili do svého jídelníčku. Používali rovněž na vnitřní i vnější poranění.

Na začátku 17. století kouzlo brusinky objevili i Evropané, kteří se za vidinou lepšího života stěhovali ve velkém do Ameriky. To už byl jen malý krok k tomu, aby byla brusinka představena i na starém kontinentu, kde si oblibu drží dodnes. Je to zásluhou i toho, že obsahuje značné množství antioxidantů, dále flavonoidy, třísloviny, kyseliny, vitamíny A, B, C a E, minerály – hořčík, vápník, draslík, sodík, železo, fosfor, sodík, chrom či jód.

Brusnice brusinka je nízký plazivý keřík o výšce 20 cm. Roste v kyselých a minerálně chudších půdách, jako například na svazích kopců a hor, na vřesovištích i rašeliništích. Nadzemní stonek má zdřevnatělý. Listy jsou zbarvené do tmavě zelené barvy. Barva květu je bílá až jemně narůžovělá. Plodem jsou již výše zmíněné brusinky, bobule červené barvy o průměru 5 až 8 mm. Jsou jedlé, trpce nahořklé.

Jak je to s pěstováním brusnice brusinky

Na zahradě je možné pěstování na záhonech. Poměrně během krátké doby vyroste z kořenového krčku množství nových výhonků, které obrostou celý záhon a vytvoří pěkný porost. Brusinky mohou být také součástí vřesoviště nebo je lze vysadit jako podrost pod rododendrony v okrasných výsadbách.

Pro výsadbu je nejvhodnější jarní či podzimní období. Je třeba zvolit polostinné místo, přímé slunce rostlinám nesvědčí. Půda by měla být propustná, dodatečně vlhká a především kyselá. Je třeba si připravit jámu o velikosti 30x30x30 cm a vysypat ji rašelinou smíchanou s běžnou zeminou či substrátem pro kyselomilné rostliny.

Pokud chcete pěstovat brusinky v květináči či jakékoli nádobě, je nutné neopomenout drenáž k odvodu přebytečné vody. Brusinky koření mělce, což může být svízelem při nezbytném odstraňování plevele. Z toho důvodu je vhodným řešením k rostlině přihrnout mulčovací kůru. Brusinky potřebuji hnojení, a to v podobě hnojiva bez obsahu vápenatých složek, je tak vhodné hnojivo na rododendrony a azalky.

Co se týče zálivky, tak rostlinám je vlhčí půda prospěšná, ale nesnáší přemokření. Brusinky pak mají tendenci postupně odumírat. Zálivka se provádí odstátou dešťovou vodou, a to kvůli nesnášenlivosti vápníku, kterou tvrdé vody obsahují. Rostlina nepotřebuje řez. Pouze rostliny starší 6 až 7 let je vhodné brzy zjara seříznout na výšku 5 až 7 cm od země. Brusnice brusinka je mrazuvzdorná. Ale pro lepší ochranu před vyschnutím a vymrznutím ji lze na zimu přikrýt chvojím či zahrnout spadaným listím. Omrznutí se není třeba bát, po prvních mrazících bývají plody dokonce ještě sladší.

Sklizeň brusinek

Plody sbíráme ručně, aby nedošlo k poškození rostliny a příští úroda byla stejně tak vydatná. Brusinky kvetou a dozrávají ve dvou etapách. Poprvé v květnu až v červnu. Poté mezi červencem a srpnem přichází druhé, hlavní období květu, které přináší ještě větší a kvalitnější plody, které se sklízejí v měsících září až říjen.

Léčivé a blahodárné účinky

  • Obsahuje velké množství antioxidantů, jedná se o přírodní antioxidant.
  • Močopudný účinek, pomoc při zánětu močových cest, prevence zánětu ledvin.
  • Podpora tvorby inzulínu.
  • Potlačení únavy.
  • Dezinfekční, antibakteriální, protizánětlivé a antirevmatické účinky.
  • Pomoc při průjmu, zlepšuje střevní peristaltiku.
  • Prevence zubního kazu.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
  • Působí jako prevence proti křečovým žilám.
  • Přispívá ke zdraví žaludeční sliznice.
  • Zabraňuje hromadění krevních destiček v krevním řečišti, tímto snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Zpracování a využití

Plody brusinek se v syrovém stavu pro typickou natrpklou chuť nekonzumují. Připravují se z nich kompoty, džusy, šťávy apod. Sušené brusinky se používají prakticky obdobně jako rozinky, tj. do moučníků, do ovesných vloček, jogurtu, tvarohu, do pečiva. Mohou se ovšem přidat i do omáček a pod různé druhy mas.

Brusinkový odvar na zánět tlustého střeva: 60 g sušených plodů přelít 1 litrem studené vody, přivést k varu a na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté plody slít a vylisovat. Obě vzniklé šťávy spojit, a ještě jednou přecedit. Pít po doušcích po celý den a nejlépe teplé.

Tinktura z brusinky: sklenici naplnit čerstvými brusinkami a zalít 80 % lihem. Uzavřít a nechat měsíc stát na teplém místě v polostínu. Poté obsah přecedit a nalít do tmavých lahví. Při problémech se konzumuje 1 až 2 lžičky denně. Tinktura pomůže při řadě neduhů.

Brusinkový džem: ½ kg brusinek (mohou být i mražené) opláchnout a osušit. V nekovové míse smíchat brusinky s 200 g krupicového cukru a šťávou z 1 citronu. Nechat stát přes noc a 1 až 2x promíchat. Menší kyselé jablko očistit, nastrouhat a s nastrouhanou kůrou z 1 citronu vložit do hrnce. Přidat šťávu, kterou pustily brusinky, 2 hrsti plodů a 125 ml vody, půl hodiny zvolna vařit, až směs zhoustne. Dosypat zbylé brusinky a cca 5 až 8 minut ještě vařit.

Brusinkový likér: do uzavíratelné nádoby dát kůru a šťávu z 1 pomeranče, 300 g velkých zlatých rozinek, 200 g třtinového cukru, 1 lžičku koření mixed spice, 150 g sušených nasekaných brusinek a 350 ml vodky. Dobře uzavřít, pořádně protřepat. Nechat 14 dní louhovat a pak přecedit do lahve. Podává se vychlazené. Vydrží 1 měsíc.

Brusinková čokoláda: rozpustit čokoládu, do které přimícháme sušené brusinky, oříšky či mandle. Na pečící papír nalít čokoládovou směs a nechat ztuhnout. Po ztuhnutí krájíme.

Brusinkový dip: brusinky smícháme s limetkovou šťávou a medem, osolíme, opepříme a ohřejeme. Dip je výborný k masu, skopovému, telecímu, zvěřině apod.

Zdravý brusinkový svařák: pomoc od nachlazení, prochladnutí močového měchýře. Postup – hřebíček, skořici a 4 polévkové lžíce cukru spolu ½ litrem červeného vína a stejným množstvím brusinkové šťávy nechat projít varem. Poté odstranit koření a přidat do nápoje sušené brusinky.

Pleťová brusinková maska: maska, která důkladně vyčistí pleť. Do misky dáme 1 polévkovou lžíci zavařených brusinek (eventuálně lze použít i brusinkovou marmeládu), 1 polévkovou lžíci bílého jogurtu a 1 čajovou lžičku medu. Vše zamíchat, až vznikne hladká kaše. Podle potřeby je možné rozředit trochou brusinkového džusu. Nanést na pleť a nechat působit 10 až 15 minut. Poté smýt vlažnou vodou.

 

Květiny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ  ZDE

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přidat nový playlist