Česky:Brutnák lékařský |
Latinsky:Borago officinalis |
Slovensky:borák lekársky |

Česky: Brutnák lékařský Latinsky: Borago officinalis Slovensky: borák lekársky
Čeleď: | brutnákovité, Boraginaceae |
Typ: | letnička |
Výška: | až 0,8 m |
List: | chlupatý, kopinatý, opadavý, řapíkatý |
Barva květu: | modrá/fialová |
Plod: | tvrdka |
Nároky na půdu: | výživná |
Nároky na světlo: | plné slunce až polostín |
Nároky na vlhkost: | vyšší |
Kvetení: | květen až září |
Popis:
Brutnák lékařský má svůj původ ve Středozemí, ale dnes planě roste po celé Evropě. Dříve jej využívali proti melancholii a často se používal i v kuchyni do salátů a na zdobení masa.
Léčivé účinky:
- Léčivý přípravek na nemoci horních cest dýchacích.
- Účinný při zánětech ledvin a močového měchýře.
- Prevence proti revmatismu.
- Má protizánětlivé účinky.
- Používaný k léčbě zánětlivých kožních onemocněních.
Recepty:
- Tradiční brutnákový čaj: Příprava brutnákového čaje je velmi snadná. Nejprve 2 -3 gramy sušených květů brutnáku zalijeme vroucí vodou a poté necháme pod pokličkou pár minut vyluhovat léčivé složky. Stačí jeden šálek čaje popíjet průběžně po celý den a to až po dobu 4 týdnů.
- Bylinkové máslo s brutnákem: Příprava brutnákového másla je sice trochu náročnější, ale určitě za to stojí. Přibližně 150 g másla utřeme s lžící brutnáku sušených květů brutnáku lékařského, přidáme lžíci kopru a lžíci pažitky. Po promíchání spojíme se lžičkou nadrobno pokrájené cibulky, nejlépe jarní. Znovu utřeme a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Brutnákové máslo můžete použít klasicky na pečivo nebo jako přílohové máslo k rybám a grilovaným masům.
Květiny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE