Sezóna ovoce již začíná a vy se jistě chystáte sklízet a uskladnit ovoce, aby vám také nějakou dobu vydrželo. Jak na to, abyste postupovali správně, se vám budeme snažit poradit v tomto článku.
Jahody
Jahody trháme zásadně se stopkami, které poté odstraňujeme až po/při umytí a pojídání. Pokud máme jahod přebytek a potřebujeme je uskladnit, hodí se zamrazování, ale i uvaření sladkých knedlíků, které můžeme následně také zamrazit. Výborná je i jahodová marmeláda, popř. marmeláda z jahod a jiného druhu ovoce.
Maliny
Maliny naopak sklízíme bez stopek, ihned spotřebováváme, nebo můžeme zamrazit na zimu. I z malin můžeme vyrobit marmeládu, pokud nám vadí zrníčka, ovoce před uvařením rozemeleme nebo propasírujeme hustým cedníkem.
Ostružiny
Ostružiny sklízíme také bez stopek, jsou vhodné na zamrazení, výrobu ovocných knedlíků i džemů a marmelád.
Třešně
Třešně trháme se stopkami, snažíme se je spotřebovat čerstvé. Některé druhy jdou zamrazit či z nich můžeme upéct koláč nebo vyrobit marmeládu.
Višně
Višně naopak trháme bez stopek, protože bychom mohli poškodit pupen umístěný právě na bázi stopky. Pokud potřebujeme višně delší dobu skladovat, můžeme stopky také odstříhávat. Višně se mnohem lépe než třešně hodí na zamrazení, výrobu sladkých ovocných knedlíků či koláčů a rovněž na marmelády a džemy.
Rybíz
Rybíz otrháváme zcela zralý, a to v celých trsech. Hodí se k přímé spotřebě, na zamrazení i do koláčů – kdo nemá rád kyselé, tak koláče přisladí, nebo použije bílý nebo černý rybíz, který je o poznání sladší. Rybízová marmeláda se pak tradičně používá na slepování lineckého vánočního cukroví.
Angrešt
Angrešt trháme se stopkou a konzumujeme nejlépe čerstvý. Zamrazování není vhodné a pečené dezerty nebývají příliš chutné. Hodí se ale jako čerstvá ozdoba dezertů nebo do nepečených dezertů.
Jablka
Jablka češeme v létě pouze letní a ihned spotřebováváme, protože se brzy kazí. Na podzim češeme jablka se stopkou a uskladňujeme vždy stopkou dolů do bedýnek v chladné místnosti. Když máme jablíček přebytek, můžeme si usušit křížaly.
Hrušky
Hrušky češeme se stopkou a uskladňujeme naopak stopkou nahoru rovněž do bedýnek do chladné místnosti. Z hrušek je také výborná marmeláda.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz