Kdy je ten správný čas na sklizeň jablek a hrušek? Jak poznáte, že je ovoce zralé? A jak jej správně česat? Na to se vám pokusíme odpovědět v tomto článku.
Podzimní vs. zimní odrůdy
Pomineme-li letní jablka a hrušky, které již máte nejspíše očesány a zkonzumovány (protože se nehodí k uskladnění), můžeme jablka i hrušky rozdělit na podzimní a zimní odrůdy. Mezi podzimní odrůdy jabloní patří např. Diadem nebo Akane, mezi hrušně pak Elektra nebo Boscova Lahvice. Pro obojí je společná doba sklizně od poloviny září cca do konce září. Zimní odrůdy jabloní jsou např. Golden Delicious, Goldstar, Jonagold, Melrose či Rubín, mezi zimní odrůdy hrušní patří Nela, Dicolor a Erika. Zimní odrůdy sklízíme od konce září po celý říjen. Jablka ani hrušky by však neměly přemrznout.
Jak poznáte, že ovoce je zralé
Existuje několik nápověd, podle kterých poznáte, že již můžete sklízet. Jednak se ovoce lehce odděluje od větve, dále pak padá ze stromu i za bezvětří. Rozkrojíte-li jablko nebo hrušku, bude mít hnědá jádra. Leccos vám napoví i barva: Zelená jablka a zelené hrušky se začnou zbarvovat mírně do žlutozelena. Červená jablka budou mít zářivě červenou barvu.
Správné česání
Ne všechny plody jsou zralé ve stejný čas. Procházejte jabloně i hrušně po dobu alespoň tří týdnů a trhejte plody, které jsou již opravdu zralé. Ostatní nechejte tzv. dojít. Plody česejte za slunného počasí, nejlépe odpoledne. Vždy berte jen jeden plod, který jemně utrhnete, abyste nepoškodili ani plod, ani strom. Používáte-li česáček na ovoce, pak také trhejte vždy jen jeden plod. Plody opatrně pokládejte do košíku či sběrného koše a ihned po sklizni roztřiďte (na uskladnění, na okamžitou spotřebu apod.) Jen to nejzdravější ovoce uskladněte do prodyšných lísek, jablka stopkou dolů, hrušky stopkou nahoru.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz