V kuchyních po celém světě existuje určitá rozpačitost týkající se petrželky a koriandru. Naštěstí mezi těmito dvěma bylinkami existují určité jasné rozdíly. To, proč si tyto dvě bylinky tolik pleteme, spočívá v tom, že vypadají tak podobně. Avšak rozdílů mezi nimi je více.
Koriandr
Koriandr (Coriandrum sativum) je bylina, která se častokrát pěstuje ve Středomoří a vlastně po celé Evropě. Koriandr může mít různě velké listy, které jsou širší na základně – to má s petrželkou stejné. Avšak chuť koriandru je poměrně silná a má citrusový podtext. Pokud jde o kulinářské využití, koriandr můžete použít v guacamole, quesadillas, salsách, salátech, polévkách a kari.
Koriandr nabízí poměrně málo přínosů pro zdraví; díky svým aktivním složkám a živinám, jako je fosfor, draslík, vápník, zinek, vláknina, hořčík, vitamin C a různé antioxidanty, mohou tyto listy snížit záněty, zabránit rakovině, zvýšit zdraví kostí, posílit imunitní systém a regulovat trávení.
Petrželka (Petroselinum crispum) má svůj původ také ve Středomoří. Listy jsou trojlaločnaté a velmi podobné koriandru. Proto se tyto dvě bylinky tak pletou. Avšak petrželka má mnohem mírnější chuť než čerstvý koriandr. U receptů, které využívají jak petrželku, tak i koriandr, nezapomeňte obě bylinky rovnoměrně vyvážit: příliš málo petrželky může udělat pokrm příliš výrazný – právě díky silné chuti koriandru.
V kuchyni se petrželka často používá spíše jako ozdoba pokrmů – například rýže, brambor, polévek nebo salátů.
Petrželka obsahuje vysoký obsah vitaminů A, C, K, železa, fosforu a flavonoidních antioxidantů a různých těkavých olejových složek, jako je myristin, limonen a eugenol. Tento jedinečný profil živin činí z petrželky velmi účinný prostředek při snižování oxidativního stresu a chronických onemocnění v těle. Používání petrželky je také spojeno s regulací hladiny cukru v krvi, uklidněním bolesti a nepohodlí při artritidě a posilováním imunitního systému. Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz