Je to tak, čerstvé bezinky jsou opravdu mírně jedovaté, takže jejich sbírání do košíků a odnos domů na další zpracování nedává smysl – nebo ano? Klíč k úspěchu tkví právě v onom následném zpracování. Vaření nebo kvašení se totiž o nebezpečné toxiny spolehlivě postará. Ba dokonce zvýší i přínos bezinkových plodů pro naše zdraví.
Naši předci si bezové keře vysazovali okolo hospodářství jako ochranu proti obávanému dobytčímu moru. Dnes už víme, že je to jen pověra, na druhou stranu léčivé účiny bezinek oceňujeme dodnes.
Květ a plody – co nám prospívá víc?
Kdybychom uspořádali menší bezovou olympiádu a nechali v ní soutěžit jednotlivé léčivé části, nejspíš by dopadla nerozhodně. I když jde o plevel, rostoucí zejména na suťovištích a okrajích lesů, dokáže nás neustále překvapovat svou všestranností.
Jako první na sebe pozornost upoutá v květnu. Tehdy si do košíku ukládáme velké žlutobílé koláče květů zvané kosmatice. Ty můžeme obalit v palačinkovém těstíčku a servírovat jako chutný oběd, mnohem víc nám však prospějí usušené.
Léčivý čaj se uplatní při nemocech z nachlazení, zvláště při potížích s průduškami nebo při horečkách. Na přelomu září a října pak přichází čas pro sběr temně černých bezinek.
Musíme je do košíčků nebo papírových sáčků ukládat dřív, než příliš přezrají. Potom totiž začnou z větviček opadávat nebo si domů přineseme jen měkkou beztvarou kaši (pokud nám bezinky rovnou neprotečou košíkem jako sirup). K sušení bezinek vhodné nejsou, právě kvůli likvidaci zmíněných jedovatých látek.
Mnohem více si je užijete ve formě sirupu nebo tinktury. Oceníte v nich zejména množství účinných látek:
- kyselinu jablečnou
- třísloviny
- pektiny
- vitamíny skupiny B
- vitamín C
- vápník
- kyselinu panthotenovou
Jde doslova o vitamínovou bombu, která dokáže nastartovat imunitu ještě před přicházející chřipkovou sezónou. Prospěšné látky obsažené v bezinkách také pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhají zvýšit množství antioxidantů v těle, které chrání buňky před škodlivým vlivem volných radikálů a působí protizánětlivě. Zejména bezinkový sirup se pak používá při boji proti chřipce, anginám, nachlazením a infekcím horních cest dýchacích.
Sirup z bezinek zvládne vyrobit i začátečník
Rádi byste zařadili tenhle superlék do své domácí lékárny? Pak vás určitě potěší, že tenhle recept zvládnete za pár minut. Budete potřebovat:
- 1 kg zralých bezinek
- 700 g hnědého cukru
- lžičku mleté skořice
- šťávu ze 3 citrónů
Bez očistěte od listů a stopek, vsypte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny bobulky zcela ponořené. Duste na mírném plameni 25 minut. Rozvařenou kaši přeceďte přes jemné síto. Přidejte zbylé ingredience, nalijte do lahví a uchovávejte v chladničce. Užívá se po lžících 3x denně.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz