Zábavná, skromná a nekonečně praktická tvorba domácího mýdla je umělecká forma, kde kombinace možných přísad jsou prakticky nekonečné. Použitím přírodně výživných složek jsou ručně vyráběná mýdla obohacena o vitaminy, minerály a užitečné oleje, které nevysušují pokožku, jako to dělají mýdla nakupovaná v obchodě.
Průvodce výroby mýdel
Výroba mýdel zahrnuje kombinování rostlinných nebo živočišných tuků se silnou alkalickou látkou, obvykle louhem. Proces, nazvaný saponifikace, je chemická reakce mezi těmito dvěma prvky. Proces je jednoduchý i pro začátečníky – jednoduše rozpustíte mýdlový základ na sporáku nebo v mikrovlnné troubě, pak smícháte vůně, barvu, minerály, byliny, a jakékoliv další složky, po kterých vaše srdce touží. Nalijete do formy a necháte vychladnout. Po úplném vytvrzení je mýdlo připraveno k použití.
Pokročilejší výroba zahrnuje tradiční „studený proces“. Vyžaduje smíchání olejů se základním roztokem, jako je louh. Vzhledem k tomu, že louhy jsou žíravé a spálí kůži při kontaktu, je důležité, abyste před začátkem dodržovali bezpečnostní postupy. Tento proces bude trvat mnohem déle než rozpouštění a přelití mýdla do formiček. Na nejsilnější tyčinky mýdla budete muset počkat 4 až 6 týdnů.
V závislosti na zvoleném způsobu výroby mýdla, byste měli mít tyto základní ingredience a nástroje:
Kuchyňská váha pro přesné měření.
Mísy z nerezové oceli, určené pouze k výrobě mýdla.
Lžíce z nerezové oceli.
Silikonové formy.
Přísady jako esenciální oleje, sušené bylinky, rostlinné oleje a přírodní barviva.
Mýdlový základ pro metodu „rozpusť a nalij“ – kozí mléko, bambucké máslo nebo glycerin.
Alkalická látka pro „studený proces“ – louh nebo popel ze dřeva.
Teploměr.
Domácí recepty na mýdlo
Mýdlo milk & honey
Příprava je velice jednoduchá, zabere vám okolo 10 minut. Budete potřebovat 0,5 kg mýdla z kozího mléka jako základ. Toto mýdlo je měkké, takže není problém jej nakrájet na malé kostičky. Mýdlo rozpusťte buď v mikrovlnné troubě (na 20-30 sekund – pokud se mýdlo nerozpustí, promíchejte a ještě chvíli rozpouštějte) nebo na vodní lázni.
Poté přidejte tři lžíce medu a můžete přidat tři kapky žlutého potravinářského barviva (nejlépe tekutého, ale postačí i práškový) a jednu kapku červeného pro zlatavý nádech. Nechte směs trošku vychladnout, a pak ji nalijte do silikonových formiček. Vybírat si můžete z rozsáhlého množství formiček, doporučujeme takové, které budou připomínat včely a med.
Kokosové mýdlo
Toto mýdlo vyžaduje pouze čtyři ingredience: kokosový olej, louh (NaOH), vodu a esenciální oleje podle vaší volby. Toto základní mýdlo je přirozeně zvlhčující a čistí. Spojením ingrediencí vznikne mýdlo, které je extra mastné a tudíž hydratující. Budete potřebovat 935 g kokosového oleje, který má bod tání cca 25 °C. Jedná se o nejběžnější verzi kokosového oleje, takže by neměl být problém ho sehnat. Nejprve si připravíme vodu – 355,5 g nalijeme do skleněné nádoby. Do jiné nádoby si navážíme 136 g louhu.
Do misky s vodou postupně vmíchejte dlouhou dřevěnou špachtlí (například vařečkou) louh. Pozor – nedělejte to obráceně (louh přidávejte do vody, ne vodu do louhu). Pro zajištění vaší bezpečnosti použijte také ochranné rukavice. Tato směs bude velmi horká. Nechte ji odstát 5-10 minut.
Kokosový olej rozpusťte ve vodní lázni a poté postupně přidejte louh. Několikrát promíchejte. Směs trochu zhoustne – jako tekutější pudink. Zakryjte a nechte vařit na nízké teplotě. Během tohoto procesu by se oleje měly zvedat po stranách jako vlna a pak se vrátit zpět do směsi. Toto vaření trvá obvykle 45 minut až hodinu.
Hotové mýdlo vypadá trochu jako poloprůsvitná vazelína. Zde je způsob, jak otestovat a zjistit, zda je hotovo. Nejprve ponořte testovací proužek pH a počkejte několik minut, než zcela změní barvu. Mělo by být mezi 7-10. Je-li vyšší než 10, není hotové. Do vychladlé směsi pak můžete přimíchat esenciální oleje podle své volby. Ale nemusíte – kokos je sám o sobě dost voňavý. Poté směs dejte do silikonových formiček a nechte vychladit.
Levandulové mýdlo s ovesnými vločkami
Lék na suchou, svědící a jinak citlivou pleť. Tento mýdlový recept kombinuje úžasné síly levandule s reparativními vlastnostmi ovesných vloček. 300 g mýdla z kozího mléka nakrájejte na kousky a rozpusťte. Přidejte asi 3 lžíce vařených ovesných vloček (stačí chvilku předtím zalít ovesné vločky horkou vodou) a pořádně promíchejte. Poté přidejte čtvrt lžičky levandulového esenciálního oleje a lžíci sušených levandulových květů. Dobře promíchejte, nalijte do formiček a nechte ztuhnout.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz