Exotickou papáju známe jako kandované ovoce, které si dopřáváme především v období vánočních svátků. Toto ovoce však lze konzumovat během celého roku. Nicméně nyní můžete využít blahodárného účinku tohoto ovoce.
Jak toto ovoce vypadá?
Papája je dvoudomá vytrvalá rostlina, která svým vzrůstem a vzhledem připomíná spíše palmu. Dorůstá do výšky 10 metrů a úspěšně plodí po sobě i několik desítek let. Tato rostlina se vyskytuje v tropických a subtropických částech. Tento druh exotického ovoce pochází z pásma střední Ameriky.
Rostlina, která má typické oválné duté plody dorůstající do délky až 80 centimetrů a váhy do 9 kilogramů. Vyvážejí se však pouze plody s váhou od 400 do 1000 gramů. Dutina plodu uprostřed je obklopena silnou a jasně žlutou dužinou, která má sladkou chuť a svou výraznou vůní připomíná meloun. Černá zrna ukrývající se uvnitř je třeba odstranit, neboť nejsou poživatelná.
Papája se pyšní značným obsahem živin a vitamínů
Kryštof Kolumbus papáju díky lahodné chuti nazýval coby ovocem andělů. Exotické ovoce obsahuje celou škálu důležitých vitamínů, vyšší obsah vápníku. Plody ovoce v sobě ukrývají enzym papain, který je důležitý pro zpracování bílkovin v těle, neboť štěpí aminokyseliny. Stejně tak papain zabezpečuje tvorbu trávicích enzymů. Výsledkem je lepší stravitelnost potravin. Je také však znám pro své čisticí schopnosti a v boji proti rakovině.
Pomoc při podrážděném žaludku a pro lepší trávení
Na základě studií bylo prokázáno, že lidé, kteří konzumují výtažek z papáje po dobu 40 dnů, trpí méně zácpou. Exotické ovoce, které se užívá při projevu dráždivého tračníku. Díky obsahu enzymů papain a chymopapain je žaludek přiveden zpět do normálu. Výše zmíněné enzymy se postarají o nastolení pořádku v lidském žaludku. Pokud nechcete koupit toto ovoce, je možné zvolit variantu ve formě tablet, které seženete v lékárně.
Využití papáji
Ovoce, které je dostupné v obchodech po celý rok. Při výběru si dejte pozor, aby při stisknutí plod nebyl příliš měkký. Zralé ovoce by mělo vykazovat žluto-oranžovo barvu. Je nutné se vyhnout plodům se skvrnami. Pokud máte zelený plod, je nutné ho nechat dozrát při pokojové teplotě.
Nejlépe je jíst papáju čerstvou, nakrájenou na plátky. Rovněž z tohoto ovoce lze připravit kompot či džem. Je ideální ingrediencí do ovocného salátu. Také můžete vyzkoušet lehký dezert, kdy postačí nakrájenou papáju smíchat s citronovou šťávou, jogurtem a medem.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz