Tuto populární zeleninu považujeme za samozřejmost, aniž bychom věděli, kolik zdravotních přínosů poskytuje. Křen je kořenová zelenina, která se nejčastěji podává ve směsi s jablky ke klobásám a jiným uzeninám. Známý je především díky své silné chuti. Tato kořenová zelenina má v lidové medicíně dlouhou historii. Pomáhá předcházet a léčit řadu běžných onemocnění.
Obsah křenu
Křen obsahuje sloučeniny nazývané glukosinoláty. Díky těmto sloučeninám může křen pomáhat předcházet rakovině, bojovat s různými nemocemi a poskytovat zdravou směs vitamínů a minerálů, které pomáhají doplňovat zdravou výživu. Výhodou křenu je jeho silná chuť, která dokáže přidat jídlu další rozměr bez přidaných kalorií.
7 hlavních zdravotních přínosů křenu
1. Pomáhá předcházet rakovině
Glukosinolátové sloučeniny nacházející se v křenu jsou zodpovědné za jejich kořenitou chuť a jsou silné v boji proti rakovině. Ve světě rostlin glukosinoláty chrání rostliny před toxickým nebo drsným prostředím. Křen má 10krát více glukosinolátů než brokolice, takže i v malých množstvích získáváte mnoho výhod.
2. Antioxidační síla
Volné radikály mohou tělu způsobit velké škody. Řešením je konzumace stravy bohaté na antioxidanty. Křen má řadu fytoconjugátů, které patří mezi antioxidanty. Některé antioxidanty obsažené v křenu jsou antimutagenní, což znamená, že chrání části těla před mutageny, které je mohou trvale uškodit.
3. Antimikrobiální a antibakteriální účinky
Olej, který je odpovědný za štiplavou chuť křenu (stejně jako hořčice a wasabi), se nazývá allyl isothiokyanát nebo hořčičný olej. Tento bezbarvý olej je známým antimikrobiálním činidlem proti širokému spektru patogenů. Mnoho studií ukazuje hluboké antimikrobiální a antibakteriální schopnosti kořenu křenu.
4. Redukuje symptomy respiračních onemocnění
Kvůli antibiotickým vlastnostem křenu je již mnoho let používán v tradiční medicíně k léčbě bronchitidy, sinusitidy, kašle a běžného nachlazení. Křehký zápach z křenu také pomáhá vyloučit hlen z horních cest dýchacích, aby se zabránilo infekci.
5. Léčba infekcí močových cest
Díky antibiotickým vlastnostem kořenu křenu je také velmi úspěšný při léčení akutních infekcí močových cest, lépe než běžné antibiotické léčení, které obvykle zahrnují řadu nepříjemných vedlejších účinků. Je známo, že glykosidový sinigrin, který se také nachází v křenu, zabraňuje zadržování vody, a proto je úspěšným diuretikem, které může pomoci předcházet infekcí ledvin a močových cest.
6. Pomocník při trávení
Křen obsahuje enzymy, které stimulují trávení, regulují pohyby střev a snižují zácpu. Žluč pomáhá zbavit tělo nadměrné hladiny cholesterolu, tuků a jiných odpadů a obecně podporuje zdravé trávicí systémy. Křen stimuluje tvorbu žluči v žlučníku. To pomáhá při trávení. Křen také poskytuje malé množství vlákniny, což je také důležité pro správné trávení.
7. Protizánětlivé účinky a odstraňování bolesti
Křen byl používán lidmi ve starověkém Řecku ke zmírnění bolesti zad a o mnoho let později na americkém jihu, aplikovaný na čelo, aby pomohl s bolestmi hlavy. Ačkoli je zapotřebí více výzkumu, existuje mnoho doporučení v tradiční medicíně k léčbě takovýchto oblastí těla s bolesti způsobenou zraněním, artritidou nebo zánětem.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz