Lečo, domácí kečup, rajská – to všechno už jste nejspíš letos vzhledem k opravdu nebývalé úrodě rajčat vyzkoušeli. Ale co takhle si dopřát rajčat sušená tak, jak je umí jenom v Itálii? Zavzpomínejte na svou středomořskou dovolenou a vyrobte si tuhle pochoutku i doma. Není to vůbec těžké.
Italské, řecké nebo španělské střechy domů jsou v tuto roční dobu doslova v obležení bílého plátna, na němž se suší plátky rajčátek ale i malé plody těch cherry nebo datlových pěkně vcelku. Horké sluníčko zaručuje ten nejlepší výsledek, my si však téměř stejně dobře poradíme i s obyčejnou sušičkou nebo troubou. Stačí jen dodržet několik základních rad.
Maximální chuť zaručí jedině správně vyzrálé plody
Už předem se připravte na to, že úplně všechny plody ze zahrádky nezužitkujete. Pro sušení se totiž nejlépe hodí rajčata čerstvě zralá s pevným tělem. Nedozrálá ani přezrálá při sušení velké úspěchy nemají, stejně jako žluté nebo oranžové odrůdy. Ty mají chuti pomálu a sušením ztratí i tu. Výsledkem by byla nevábná gumovitá hmota, která by v kuchyni určitě nenadchla.
Krájejte na plátky nebo sušte vcelku
Po sběru rajčata dobře omyjte, zbavte stopek a neméně pečlivě osušte. O něco tak zkrátíte dobu sušení. Další postup záleží na tom, kolik času chcete celé proceduře věnovat.
Jednoduchý postup pro začátečníky
Pro rychlé a nenáročné sušení nakrájejte rajčata na tenké plátky (cherry nebo datlová rozpulte) a sušte při teplotě 170-190°C v sušičce na na plechu vyloženém pečícím papírem v horkovzdušné troubě. Celá procedura vám zabere asi dvě hodiny, nejvýše však tři. Usušená rajčata rozložte na nový pečící papír a nechte ještě pár hodin odpočívat, aby pustila i poslední zbytky šťávy.
Ta nejlepší sušená rajčata pro fajnšmejkry
Chcete-li, aby si rajčata zachovala maximum své chuti a vůně, nekrájejte plátky tenčí než jeden centimetr. Ta malá pak ponechte v celku. Teplotu sušení snižte na 50°C a dejte všemu čas. 12-24 hodin je potřebné minimum. Usušená rajčata poznáte podle toho, že jsou stále ještě trochu gumová, nikde však z nich neodkapává šťáva. Po usušení postupujte stejně jako v předchozím případě.
Jak sušená rajčata uchovávat?
Uložené jen tak na vzduchu by se chutné plody brzy mohly stát obětí plísní. Uložte je tedy do hermeticky uzavíratelné krabičky nebo sklenice. Tady vydrží 1-2 měsíce
Pro delší uložení je ve sklenici zalijte olivovým olejem. Může být studený (to v případě extra panenského), ale mnohem lepší službu vám udělá horký olej, jež rajčata doslova zavaří. V takto upravené sklence s vysterilizovanými víčky (nejlépe vypláchnutými kapkou vysokoprocentního alkoholu) vám bez potíží vydrží až do další sezóny. Do oleje můžete navíc přidat i další ingredience (česnek, bylinky, sůl apod.) a rajčata tak přímo ochutit.
TIP:
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
„Jednoduchý postup pro začátečníky
Pro rychlé a nenáročné sušení nakrájejte rajčata na tenké plátky (cherry nebo datlová rozpulte) a sušte při teplotě 170-190°C v sušičce na na plechu vyloženém pečícím papírem v horkovzdušné troubě. Celá procedura vám zabere asi dvě hodiny, nejvýše však tři.“
2-3 hodiny asi i s krájením, sušila jsem ani ne hodinu a většina rajčat byla spálená. V troubě bylo 160 ° C. 🙁
„Jednoduchý postup pro začátečníky
Pro rychlé a nenáročné sušení nakrájejte rajčata na tenké plátky (cherry nebo datlová rozpulte) a sušte při teplotě 170-190°C v sušičce na na plechu vyloženém pečícím papírem v horkovzdušné troubě. Celá procedura vám zabere asi dvě hodiny, nejvýše však tři.“
Asi je chyba v mém PC, že komentář zmizel.
Napsala jsem SLUŠNĚ, že je to bráno asi i s krájením rajčat, protože po hodině byla většina rajčat spálená.