Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rady a návody

Umíte si poradit se zavařováním v troubě? Zde je pár triků

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
8.6.2020
v Rady a návody
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
zavařování

Recept na svůj oblíbený kompot nebo sterilovanou zeleninu už máte. Jak jim však zajistit co nejdelší trvanlivost bez drahého hrnce na zavařování? Využijte toho, co máte doma a vrhněte se na zavařování v troubě!

Začátky asi nemusíme příliš rozvádět – sklenice vysterilizované horkou vodou (mimochodem sklenice se sterilizují, zelenina se steriluje – aby v tom už bylo jednou provždy jasno), které schnou na suché utěrce a stejně tak víčka a případně gumičky. Pak naplnění ovocem nebo třeba pečeným masem či zeleninou – až potud je všechno tak, jak to známe.

Zavařování v troubě vyžaduje přesný postup

Neobejdete se bez hlubšího plechu, který do výše 2 centimetrů naplníte vodou – minimálně jednou tolik volného prostoru by vám nad ní ještě mělo zbýt. Na dno patří utěrka nebo papírové ubrousky – to aby sklenice nepopraskaly. Ty na plech vyskládáme bez vzájemného doteku a celé dílo vložíme do studené trouby.

Měli byste vědět: Sklenice volíme stejně velké i objemné, aby byl zaručen 100% výsledek.

Proč? Protože ta předehřátá by vám sice dobu výroby o něco málo zkrátila, ale zároveň zvýšila riziko popraskání sklenic. Pár minut navíc je tady rozhodně k dobru věci. Termostat nastavíme na 180°C a pozorujeme. Jakmile voda začne vřít, což se projeví stoupáním bublinek vzduchu ve sklenicích, snížíme teplotu na 80-100°C.

Ovoce potřebuje kratší čas než maso

Další postup závisí na druhu zavařované potraviny. Ovoce si vystačí s osmi minutami, zelenina potřebuje 10-12 a zavařujete-li maso, připravte se na 15-20 minut čekání. Sklenice s ovocem vyjměte hned, ostatní nechte vychladnout v troubě.

Zkontrolujte, jestli všechna víčka těsní a máte hotovo. Jednodušší už to ani být nemohlo, co říkáte? A takto zavařené potraviny vydrží stejně dlouho jako jejich „klasicky“ připravené protějšky. Tak proč to nezkusit?

 

TIP:

 
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: informace o zavařováníjak zavařovatrady jak zavařovatzavařovánízavařování v troubě
SdíletTweetPin2
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

sazenicka friends laughing with wine glasses

Zahradní domek nebo altán? Co je lepší pro posezení s přáteli?

od sazenicka.cz
21.7.2025
0

Chcete si naplno užít posezení s přáteli na zahradě? Jaká zahradní stavba se k tomu hodí nejlíp? Léto je v...

kitchen 2565105 1280

Náhradní díly a příslušenství pro udržitelnou domácnost

od sazenicka.cz
10.6.2025
0

Proč bys měl zvážit opravu svých domácích spotřebičů sám Měl jsi někdy rozbitý domácí spotřebič a hned sis myslel, že...

Další příspěvek
náprstník

Náprstník je jedovatý krasavec, kterého nepřehlédnete

svíčka

Vyrobte si domácí rozmarýnové vonné svíčky. Poradíme vám jak na to.

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eleven − two =

Mohlo by vás zajímat

křen

Jak pěstovat a zpracovávat křen

22.4.2025
skvrnitost cerná růže

Jaké jsou choroby okrasných rostlin a jak proti nim zakročit

8.6.2020
květák brokolice

Jak na pěstování a zpracování květáku

5.4.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena