Tymián se k rajčatům opravdu dokonale hodí a jejich kombinací můžete dosáhnout nejen výborných pokrmů, ale také vyrobit domácí sušená či pečená rajčata. Vypěstujte si rajčata na své zahradě a tymián na bylinkové zahrádce, a vaše snažení se vám odmění produkty v biokvalitě.
Rajčatová omáčka na těstoviny
Na rajčatovou omáčku budeme potřebovat: 3–4 vyzrálá rajčata, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, těstoviny a bazalku.
Postupujeme takto: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zpěníme ji na oleji, přidáme na krátko česnek nakrájený na plátky, poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata a dusíme. Nakonec dochutíme solí a pepřem a podáváme s těstovinami, které jsme uvařili na skus, a zdobíme čerstvou bazalkou.
Domácí sušená rajčata v oleji
Na domácí sušená rajčata budeme potřebovat (na 3–4 sklenice): 3 kg vyzrálých menších rajčat, 6 stroužků česneku, provensálské bylinky, sušenou bazalku, sušený tymián, sůl, třtinový cukr, balzamikový ocet, olivový olej a čisté vymyté sklenice.
Postupujeme následovně: Nejprve si troubu předehřejeme na 130 °C. Rajčata nakrájíme na poloviny a rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem řezem nahoru. Česnek prolisujeme a potřeme jím rajčata na řezu. Potom posypeme rajčata sušenými bylinkami, osolíme je, lehce zasypeme třtinovým cukrem, který při pečení krásně zkaramelizuje, zakápneme balzamikovým octem a olivovým olejem. Vložíme do trouby a sušíme asi 30 minut. Poté teplotu snížíme na 100 °C a sušíme další asi 3 hodiny. Vždy záleží na velikosti rajčat – u větších rajčat dobu případně prodloužíme. Hotová sušená rajčata vložíme do vyvařených zavařovacích sklenic, zalijeme kvalitním olivovým olejem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme je v chladu a v temnu.
Pečená rajčata
Na pečená rajčata budeme potřebovat (na 3–4 sklenice): cca 2 kg rajčat, 100 ml olivového oleje, 6 stroužků česneku, několik snítek čerstvého tymiánu, 2–3 lžíce přírodního hnědého cukru, sůl, pepř a čisté sklenice.
A při výrobě postupujeme takto: Rajčata omyjeme, překrojíme na polovinu a vyskládáme na plechy vyložené pečicím papírem. Potřeme je olivovým olejem a prolisovaným česnekem, posypeme tymiánem, přírodním cukrem dle chuti, solí a pepřem. Vložíme do trouby a pečeme při 120 °C nejméně 3 hodiny. Upečená rajčata naskládáme do pečlivě vymytých sklenic a sterilujeme je při teplotě 90 °C asi 15 minut.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz