Asi všichni víme, že konzumace čerstvě sklizené zeleniny je nejzdravější. Věděli jste ale, že existuje zelenina, která je sladší po zmrazení? Je to způsobeno tím, že mráz přetváří škroby na cukr a tím zlepšuje chuť zeleniny. Tohoto procesu můžeme docílit tak, že sklízíme následující druhy zeleniny na zahradě až po prvních mrazících, nebo je jednoduše zmrazíme v mrazničce.
Kapusta
Právě kapusta je jedním ze základních druhů zeleniny, které jsou po zmrazení sladší. Kapusta se pěstuje poměrně snadno, nemá žádné zvláštní požadavky. Pěstuje se na jaře i na podzim. Jisté ale je, že podzimní sklizeň je známá svou sladkou a ořechovou chutí. Takže pokud patříte mezi odpůrce kapusty – zkuste ji ochutnat až po zmrazení.
Řepa
Také řepa je chutnější po zmrznutí. Zde bychom doporučovali nechat ji zmrznout raději na zahradě, než v mrazničce. Tato tvrdá zelenina dokáže zvládnout i větší mrazy.
Tuřín a vodnice
Také tuřín a vodnice jsou tvrdou zeleninou. Tuřín vznikl křížením zelí se řepou, a proto stejně jako řepa je vhodný ke konzumaci po přejití mrazem. Nezapomeňte, že jíst se dají také zelené natě těchto dvou druhů zeleniny. Tuřín i vodnice potřebují velké množství vlhkosti, proto jim při pěstování přidejte do půdy spoustu vlhkosti a kompostu.
Mrkev a červená řepa
Tyto polotvrdé kořeny tolerují lehké mrazy s teplotou do -3 °C. Proto je vhodné nechat je promrznout v zemi, než v mrazničce.
Mangold
Jasné stonky mangoldu mohou sloužit také jako okrasné rostliny. Mangold se u nás sice příliš nepěstuje, ale je možné si ho zakoupit v supermarketu a posléze zmrazit v mrazničce. Můžete ho použít do různých, zejména asijských receptů, nebo jako náhražku našeho špenátu. Pokud se pokusíte vypěstovat si mangold sami, nezapomeňte ho v suchých dnech hodně zalévat, vodu potřebuje.
Pór
Pór nebo také pórek, jak ho běžně označujeme, je ideální pro pěstování na konci léta a pro sklizení na podzim. Pórek je příbuzným cibule a je ideální pro vyvýšenou zahrádku, protože roste hluboce zasazený a pokrytý půdou, aby se dosáhlo bílé stopky. Zimní pórek je skvělý pro teplé polévky pro zahřátí v mrazivých zimních teplotách. Vyzkoušejte pórkovou polévku, nebo pórek přidejte do bramborové polévky. Připravit si z něj můžete také skvělou pomazánku.
TIP:
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz