Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Broskev

Broskvové recepty: broskvové smoothie, grilované kuře s broskvemi a chipotle-broskvovým dresinkem

Jana Hlaváčová od Jana Hlaváčová
13.12.2020
v Broskev, Broskve, Broskvoně, Recepty
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
broskve

Letní období je spojováno také s obdobím broskví. Vychutnejte si tuto velmi krátkou sezónu tím, že vyzkoušíte broskve přímo od českých pěstitelů. Těmto broskvím se nic nevyrovná – ani ty ze supermarketů, které jsou v tomto období velice levné. Navíc tyto broskve nejsou tak chutné, jako ty, které jsou (mnohem dražší) dostupné v lednu.

Nutriční obsah broskví

Jedna čerstvá broskev má asi 40 kalorií a mírné množství vitamínu C, vitamínu A a vlákniny. Broskve jsou nízko glykemické potraviny, což znamená, že nebudou způsobovat krevní cukr, i když chutnají sladce.

Jak vybrat broskve?

Při výběru broskví byste se neměli řídit jen svým zrakem. Všechny broskve většinou vypadají dobře. Avšak problémem je, že broskve se často sbírají, ještě když jsou zelené, aby se usnadnila jejich doprava. Pokud jsou posbírány příliš brzo nebo nejsou skladovány při vhodných teplotách, nikdy nedozrají. Pokud si ale vyberete broskve od českých pěstitelů, máte jistotu, že tito je sbírali, až když byly zralé. Jejich chuť tak nebude ovlivněná.

Jako základní kvalitu zralosti se řiďte tedy nejen zrakem, ale také vůní a tvrdostí broskví. Broskve by měly vonět lahodnou sladkou, ovocnou vůní. Broskve by neměly být příliš tvrdé, ale zase ne moc měkké. Pokud koupíte příliš měkké broskve, skladujte je v lednici. Jinak je nechte třeba na kuchyňském stole. Spotřebujte je to 3 až 4 dnů od nákupu.

Broskvové smoothie

Jedním ze zdravějších způsobů, jak zkonzumovat broskve (s výjimkou toho, že je sníte jen tak), je broskvové smoothie. Budete potřebovat:

  • 300 ml mléka,
  • 2 šálky na kostičky nakrájených broskví,
  • 30 ml pomerančového džusu,
  • 2 lžíce cukru,
  • 5 kostek ledu.

Příprava je velmi jednoduchá – dejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte. Na konec můžete přidat drcené kostky ledu.

Grilované kuře s broskvemi a chipotle-broskvovým dresinkem

Omáčka chipotle je pálivá červená omáčka, kterou najdete ve větších supermarketech, nejčastěji se zahraničním zbožím. Není vůbec drahá. Na přípravu čtyř porcí tohoto receptu budete potřebovat:

  • 1/3 šálku zralých broskví na kostičky,
  • 1/3 broskvového sirupu (například z konzervy),
  • 4 lžičky červeného vinného octa,
  • 2 lžičky chipotle omáčky,
  • 2 lžičky olivového oleje + o něco více na potření masa a broskví,
  • 1 lžička čerstvě nasekaného koriandru,
  • 3 velké broskve, každá nakrájená na 8 měsíčků,
  • 4 kuřecí prsa s kůží,
  • sůl a pepř.

Příprava:

  1. Připravíme si dresink: broskve na kostičky rozmixujeme s broskvovým sirupem, vinným octem, omáčkou chipotle,olivovým olejem. Poté přimícháme koriandr. Osolíme a opepříme. Čtvrt šálku tohoto dresinku dáme stranou.
  2. Kuřecí prsa a broskve potřeme olivovým olejem, maso ještě osolíme a opepříme. Vše potřeme ještě odloženým dresinkem. Grilujeme 7 minut z každé strany, nebo dokud se maso nepropeče. Broskvím postačí 2 minuty z každé strany.
  3. Na jednu porci připadá jedno kuřecí prsíčko. Mezi čtyři talíře tedy rozdělíme kuřecí prsa a grilované broskve a přelijeme zbylým dresinkem. Pokud nám zbyl koriandr, můžeme jím celý pokrm dozdobit.

 

TIP:

 
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: broskvové smoothieGrilované kuře s broskvemirecepty s broskví
SdíletTweetPin
Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Podobné články

broskve

Broskvoně: Jak na pěstování a ochranu broskví

od Jitka Chvapilova
8.5.2025
0

Broskvoně patří mezi oblíbené ovocné stromy, které nacházejí své místo jak na malých zahradách, tak i ve větších sadech. Jejich...

Peaches with leaves in a wooden bowl with peach in halves on top

Jak správně pěstovat a ochraňovat broskve

od Jitka Chvapilova
23.4.2025
0

Broskve patří mezi nejoblíbenější ovocné stromy v našich zahradách. Jejich sladké a šťavnaté plody jsou nejen chutné, ale i plné...

Další příspěvek
sladká zelenina

Některé druhy zeleniny změní chuť na sladkou po zmrazení. Které to jsou?

sušená rajčata

Umíte správně sušit rajčata? Pomůže vám sušička nebo trouba

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × four =

Mohlo by vás zajímat

cibule

Ozimá cibule: Čas na výsev. Na co si však dát pozor

29.8.2021
family 7727035 1280

Zahradní slavnosti a rodinné aktivity – jak si užít společné chvíle pod širým nebem

20.6.2025
latnatec rostlina

Latnatce jsou vhodné ozdobné keře do zahrad

29.7.2021

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena