Letní období je spojováno také s obdobím broskví. Vychutnejte si tuto velmi krátkou sezónu tím, že vyzkoušíte broskve přímo od českých pěstitelů. Těmto broskvím se nic nevyrovná – ani ty ze supermarketů, které jsou v tomto období velice levné. Navíc tyto broskve nejsou tak chutné, jako ty, které jsou (mnohem dražší) dostupné v lednu.
Nutriční obsah broskví
Jedna čerstvá broskev má asi 40 kalorií a mírné množství vitamínu C, vitamínu A a vlákniny. Broskve jsou nízko glykemické potraviny, což znamená, že nebudou způsobovat krevní cukr, i když chutnají sladce.
Jak vybrat broskve?
Při výběru broskví byste se neměli řídit jen svým zrakem. Všechny broskve většinou vypadají dobře. Avšak problémem je, že broskve se často sbírají, ještě když jsou zelené, aby se usnadnila jejich doprava. Pokud jsou posbírány příliš brzo nebo nejsou skladovány při vhodných teplotách, nikdy nedozrají. Pokud si ale vyberete broskve od českých pěstitelů, máte jistotu, že tito je sbírali, až když byly zralé. Jejich chuť tak nebude ovlivněná.
Jako základní kvalitu zralosti se řiďte tedy nejen zrakem, ale také vůní a tvrdostí broskví. Broskve by měly vonět lahodnou sladkou, ovocnou vůní. Broskve by neměly být příliš tvrdé, ale zase ne moc měkké. Pokud koupíte příliš měkké broskve, skladujte je v lednici. Jinak je nechte třeba na kuchyňském stole. Spotřebujte je to 3 až 4 dnů od nákupu.
Broskvové smoothie
Jedním ze zdravějších způsobů, jak zkonzumovat broskve (s výjimkou toho, že je sníte jen tak), je broskvové smoothie. Budete potřebovat:
- 300 ml mléka,
- 2 šálky na kostičky nakrájených broskví,
- 30 ml pomerančového džusu,
- 2 lžíce cukru,
- 5 kostek ledu.
Příprava je velmi jednoduchá – dejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte. Na konec můžete přidat drcené kostky ledu.
Grilované kuře s broskvemi a chipotle-broskvovým dresinkem
Omáčka chipotle je pálivá červená omáčka, kterou najdete ve větších supermarketech, nejčastěji se zahraničním zbožím. Není vůbec drahá. Na přípravu čtyř porcí tohoto receptu budete potřebovat:
- 1/3 šálku zralých broskví na kostičky,
- 1/3 broskvového sirupu (například z konzervy),
- 4 lžičky červeného vinného octa,
- 2 lžičky chipotle omáčky,
- 2 lžičky olivového oleje + o něco více na potření masa a broskví,
- 1 lžička čerstvě nasekaného koriandru,
- 3 velké broskve, každá nakrájená na 8 měsíčků,
- 4 kuřecí prsa s kůží,
- sůl a pepř.
Příprava:
- Připravíme si dresink: broskve na kostičky rozmixujeme s broskvovým sirupem, vinným octem, omáčkou chipotle,olivovým olejem. Poté přimícháme koriandr. Osolíme a opepříme. Čtvrt šálku tohoto dresinku dáme stranou.
- Kuřecí prsa a broskve potřeme olivovým olejem, maso ještě osolíme a opepříme. Vše potřeme ještě odloženým dresinkem. Grilujeme 7 minut z každé strany, nebo dokud se maso nepropeče. Broskvím postačí 2 minuty z každé strany.
- Na jednu porci připadá jedno kuřecí prsíčko. Mezi čtyři talíře tedy rozdělíme kuřecí prsa a grilované broskve a přelijeme zbylým dresinkem. Pokud nám zbyl koriandr, můžeme jím celý pokrm dozdobit.
TIP:
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz