Bakteriální spála ořešáku je choroba, kterou způsobuje bakterie Xanthomonas arbicola. Tato choroba postihuje listy, plody a výhonky ořešáků a může vést ke značnému poškození rostliny, ale zejména ke snížení výnosů.
Jaké jsou symptomy této choroby
Symptomy infekce bakterií Xanthomonas arbicola zahrnují nekrotické skvrny na listech, které postupně žloutnou a listy pak odumírají. Někdy se na nich také mohou vytvořit jakoby rýhy a povlaky plísně. U infikovaných plodů se na povrchu objevují shluky drobných tmavých skvrn, které mohou mít nerovnoměrný tvar. Výhonky/letorosty jsou zpravidla zakrnělé a zasychají.
Jak se tato choroba šíří
Bakteriální spála ořešáku se obvykle šíří větrem, deštěm a napadenými částmi rostlin. Nejčastější je šíření za vlhkého počasí. Bakterie také přežívají zimu v napadeném pletivu letorostů a na jaře se mohou šířit na další části stromů nebo i další stromy. Stejně tak mohou přezimovat v napadaném listí pod stromy, proto je důležité podzimní hrabání listů a jejich likvidace (pálení, bioodpad; do kompostu se příliš nehodí).
Jak se proti bakteriální spále ořešáku bránit
Nejlepší ochranou je jako vždy prevence. Ta spočívá v tom, že je třeba kontrolovat a odstraňovat infikované části stromů a keřů. Důležité je také pravidelně odstraňovat uschlé listy a větve, které mohou sloužit jako úkryt bakterií a dalších patogenů. Je také doporučeno zvyšovat odolnost rostlin proti chorobám prováděním pravidelného hnojení, a to zejména organickými hnojivy, a udržováním rostlin zdravých. Pěstovat ořešáky je doporučeno na slunném stanovišti a na vzdušných místech. V případě potvrzení nákazy je nutné použít postřiky měďnatými přípravky (Kuprikol), ale tyto přípravky vždy používejte jen podle doporučení na obalu, v ochranných prostředcích a za bezvětrného počasí.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.abecedazahrady.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz