oresak

Ořešák černý: Klenot do velké zahrady zaujme nejen zbarvením

Strom roku 2017. Kde všude se lze setkat s tímto impozantním stromem? Pokud máte dostatek prostoru, můžete si dopřát ořešák černý. Jaké podmínky potřebuje a čím vyniká kromě pozoruhodného zbarvení?

Ořešák černý (Juglans nigra) zvaný též ořešák americký, neboť pochází z východní části Severní Ameriky, byl zvolen v roce 2017 jako strom roku. Tento skvostný a mohutný solitér dorůstá do výšky 25 až 50 metrů a 15 až 25 metrů do šířky.

Pohled do historie

Ořešák černý pocházející z Ameriky byl v 17. století doveze do Evropy a byl k vidění v některých zámeckých zahradách. První strom byl u nás vysazen v roce 1803 a to na Moravě. V Čechách o něco později, v roce 1835. Ohromný a unikátní exemplář se u nás nachází na nádvoří zámku Opočno. Vysazování stromu má více jak třistaletou tradici.

Impozantní strom do větší zahrady

oresak cerny - Ořešák černý: Klenot do velké zahrady zaujme nejen zbarvením

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Ořešák černý je opadavý listnatý strom s typickou široce rozkladitou korunou. U mladého stromu má kůra šedo-hnědou barvu a je takřka hladká, až později se vytváří podélně rozpukaná borka, která se postupně zbarvuje téměř do černé barvy. Ořešák má úzce podlouhlé, lichozpeřené listy. Jednotlivé lístky jsou dlouhé zhruba 6 až 12 cm, jemně pilovité, na líci jsou lysé a na rubu chlupaté. Květy jsou velice podobné našemu ořešáku vlašskému. Strom velmi rychle roste a tvoří vysoké koruny.

Nároky na stanoviště

Ořešák černý je světlomilnou dřevinou a je velice náročný na vláhu. Nejlepší je hluboká půda bohatá na humus a živiny. Dřevina je u nás odolnější vůči mrazu dokonce více než ořešák královský, ale v nevhodné lokalitě může trpět pozdními mrazíky. Potřebuje dlouhou vegetační dobu.

V rámci péče o tento mohutný skvost je vhodná úprava řezem, ale pozor! Nikdy v zimě ani na jaře, protože by strom ztratil značné množství mízy. Pro ořešák černý je doporučen a vhodný řez letní.

Bytelné a pozoruhodné skořápky

Plody ořechu jsou ukryté v zelené slupce. Dužnatá slupka je aromatická a při kontaktu s pokožkou působí zbarvení v podobě hnědých či žlutých skvrn, které jsou způsobené chemikálií zvanou juglon, která je typická pro většinu ořešáků.

Skořápky mající tmavě hnědou barvu v sobě ukrývají malé jádro. Právě díky velmi pevné a interesantní skořápce jsou používány spíše ve šperkařství, než aby se pěstovaly a využívaly pro potravinářské účely. Skořápka se rozřezává pilou a vznikají tak unikátní tvary i struktury, které jsou doslova stvořené na výrobu šperků, ozdob apod.

Uplatnění ořešáku v lidové medicíně

V léčitelství se využívají jádra, slupky, listy a oplodí ořešáku černého. Mezi příznivé a význačné účinky patří schopnost čistit organismus a podpořit přirozenou imunitu, zlepšit aktivitu mozkových funkcí, snížit cholesterol a pozitivně ovlivnit kardiovaskulární systém.V lidové medicíně pomáhá oplodí ořešáku černého při poruchách s trávením, při pálení žáhy a k vnějšímu použití při bolestivých bolácích a problémech s akné.

Extrakt ze slupek ořešáku se používal ještě dříve, než došlo k oblibě minerálů a vitamínů, kdy byl efektivním prostředkem při léčbě vředů, ran, kurdějí a taktéž se používal i ke kloktání. Díky obsahu tříslovin byl ořešák černý v historii prodáván ruskými vojáky k čištění ran, rychlejšímu hojení  a k léčbě vředů.

Pokud máte dostatek prostoru či chcete interesantní a nepřehlédnutelný klenot do větší zahrady, zkuste ořešák černý.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít