Kukuřici si můžete dopřát i jinak, než jen s máslem a se solí. Využít můžete jak celé klásky, tak také jednotlivá zrníčka. Kukuřice je jednou z nejvíce pěstovaných plodin v České republice. Pokud si chcete trochu ozvláštnit tradici, zkuste jeden z následujících tří receptů.
Grilovaná kukuřice s kokosem
Grilovaná kukuřice se konzumuje po celém světě. Od exotické japonské kuchyně až po ostrou mexickou kuchyni. Vzhledem k hojnosti kukuřice na polích, také v České republice se jedná o nejoblíbenější zeleninu na gril. V tomto receptu jsme se ale nechali inspirovat kambodžskou kuchyní.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 klásky kukuřice,
- 150 ml kokosového mléka,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- 1 ks skořice vcelku,
- ½ lžičky soli,
- ½ lžičky pepře,
- 150 g strouhaného kokosu.
Postup:
- Očistěte kukuřici.
- Smíchejte kokosové mléko, cukr a skořici. Přiveďte k varu a poté ihned snižte teplotu. Za občasného míchání povaříme asi 5 minut.
- Předehřejte gril.
- Pomocí pečícího papíru naneste směs z kokosového mléka na kukuřičné klasy. Osolte a opepřete.
- Kukuřičné klasy grilujte 8 až 12 minut a potírejte je zbylou směsí z kokosového mléka.
- Podávejte ještě teplé.
Nutriční informace:
Na jednu porci (což je jeden klásek) připadá 191 kalorií, 11 g tuku, 4 g vlákniny, 23 g sacharidů, 4 g bílkovin, 0 mg cholesterolu.
Kukuřičný salát
Svěží saláty jsou skvělé pro letní sezónu. Kukuřičný salát si můžete připravit jako přílohu ke grilovanému masu.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 klásky kukuřice,
- 1 lžička olivového oleje,
- 1 šálek oranžové papriky nakrájené na proužky,
- 1 šálek červené cibule, nakrájené na tenké proužky,
- ½ lžičky soli,
- ½ lžičky pepře,
- 2 lžíce čerstvé bazalky.
Příprava:
- Z kukuřičných klasů odstraňte jednotlivá zrníčka.
- Na olivovém oleji smažte kukuřičná zrníčka, papriku a cibuli. Vařte, dokud cibule a paprika nejsou měkké. Trvá to okolo 5 minut.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Salát můžete podávat jak teplý, tak i studený.
- Před podáváním ho posypte nasekanou bazalkou.
Nutriční informace:
Jedna porce (čtvrtina celého množství) obsahuje 104 kalorií, 3 g vlákniny, 21 g sacharidů, 3 g bílkovin, 0 mg cholesterolu.
Česneková kukuřice
Napadlo by vás někdy zkombinovat česnek a kukuřici? To, že je to opravdu dobrý nápad, dokazuje tento recept. Stačí si potřít kukuřici aromatickým máslem a máte hotovo.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 kukuřičné klasy,
- 2 lžíce másla pokojové teploty,
- 1 lžička utřeného česneku,
- ¼ šálku čerstvých šalvějových lístků, nasekaných,
- ¼ lžičky soli,
- ¼ lžičky pepře.
Postup:
- Smíchejte máslo, utřený česnek, šalvěj, sůl a pepř.
- Takto připraveným máslem potřete všechny kukuřičné klasy.
- Kukuřičné klasy grilujte 15 minut. Pokud vám zbylo máslo, potírejte jím průběžně kukuřice.
Nutriční informace:
Jedna porce (jeden kukuřičný klas) obsahuje 143 kalorií, 2 g vlákniny, 7g tuku, 20 g sacharidů, 4 g bílkovin, 15 mg cholesterolu.
Zajímavé kukuřičné recepty
A těmito recepty to opravdu nekončí. Vymýšlet si můžete různé recepty, kde v hlavní roli bude vaše kukuřice. Místo nudné kombinace kukuřice-máslo-sůl můžete vymýšlet tisíce receptů. Vždyť jen kolik bylinek a koření můžete přimíchat do másla a potřít s ním kukuřici!
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz