Česnek lze skladovat, aby zůstal jako čerstvý až několik měsíců, ovšem jen tehdy, pokud dodržíte správné podmínky jeho skladování. Metod, jak uskladnit česnek, je ale celá řada, a tak si každý může najít tu, která se hodí právě pro jeho podmínky a zkušenosti.
Skladování na suchém a chladném místě
Nejjednodušším způsobem, jak uskladnit česnek, je umístit jej na nějakém suchém a chladném místě, jako je temný sklep, nebo šuplík v chladničce určený pro česnek, cibuli a brambory. Uchovávejte česnek v síťových pytlích nebo větratelných nádobách, abyste mu zajistili dobrou cirkulaci vzduchu. Měl by být uchovávánideálně při teplotě kolem 0–4 °C.
Skladování v zavěšených svazcích
Česnek můžete také skladovat v zavěšených svazcích. Jednoduše svažte česnek se zkráceným stonkem do svazků (kytic) a zavěste ho na suchém a vzdušném místě. To pomáhá udržet česnek suchý a zabraňuje jeho znehodnocení. Do mrazů může viset venku pod střechou, potom raději někde uvnitř – hodí se sklep nebo půda.
TIP: Můžete jej také jako cibuli svázat do tzv. hroznů (viz obrázek), ale to chce již trochu cviku. Uměly to většinou naše babičky.

Uchovávání v oleji
Pokud nemáte dostatek místa, můžete česnek nakrájet a umístit ho do skleněné nádoby. Přelijte ho olivovým olejem, který je dostatečným konzervantem. Navíc tak získáte i česnekový olej jako přírodní dochucovadlo. Tento olej můžete uskladnit v chladničce a používat ho jako přísadu do pokrmů. Česnek můžete používat do jídel jako obvykle, a česnekový olej pak jako zálivku na saláty, do vaření, na smažení apod.
Uchovávání v mrazáku
Menší množství česneku můžete také nakrájet na kousky, nebo alespoň rozdělit na stroužky a ty oloupat. Mrazený česnek uchovávejte v nádobách nebo sáčcích v mrazáku. Můžete jej pak používat jako obvykle, jen mějte na paměti, že mrazením česnek ztratí trochu ze své textury a chuti. Na vaření a pečení je ale stále vhodný.
Snažte se vždy uskladnit česnek podle svých možností, ale všechny výše uvedené varianty dokážou uchovat česnek použitelný minimálně jeden rok, tedy až do další sklizně.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.pixabay.com, www.idnes.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz