vinná réva

Únorový řez révy vinné – jak postupovat správně a co neopomenout?

18.2.2019
5 485 Zobrazení

Pro pěstitele vinné révy je únor ve znamení nejdůležitější práce – řez révy. Pro zdárné a úspěšné plození je zapotřebí však prořezat i pěstovanou révu ve skleníku či v pergole.

Zjištění stavu révy vinné po zimě

Před samotným řezem je nutné zjistit, do jaké míry došlo k poškození vlivem zimy a mrazu. Zpravidla nejvíce poškozená jsou očka, tj. pupeny na jednoletých výhonech. V očku je tzv. hlavní očko, uprostřed a nad hlavním očkem se nachází nadočko a logicky pod hlavním očkem je podočko. Někdy se může stát, že poškozeno je hlavní očko a podočka či nadočka jsou zelená.

Jak moc je réva poškozená můžete zjistit spolehlivě a snadno pomocí testu. Jak na to?

Nejprve nařežete z každé odrůdy několik jednolitých výhonů, na kterých je alespoň 10 až 12 oček. Výhony poté zkrátíte na jednooké řízky, řez je dobré provést asi 1 centimetr nad očkem a cca 5 centimetrů pod očkem. Takto připravené řízky ponoříte do vody v plastové krabičce, kterou před tím potáhnete PE fólií. Fólii propícháte a do každého otvoru vložíte jeden řízek révy vinné a to ve stejném pořadí, ve kterém byl umístěn na výhonu, očko ponecháte těsně nad fólií. Nádobu s jednookými řízky pak umístíte do teplé místnosti, pravidelně dolévejte vodu a to do té doby, než očka vyraší. Dle počtu oček stanovíte procento poškození a způsob řezu ve vinici.

réva - Únorový řez révy vinné – jak postupovat správně a co neopomenout?

Provedení řezu

S řezem révy vinné začínáme v únoru, avšak nikdy neřežeme při silných mrazech. Na starém tažni, odkud loni vyrašilo více výhonů, ponecháte první dva, které jsou nejblíže ke kmínku. Z výhonu bližšího ke kmínku vytvoříte tzv. záložní čípek, tj. že ho odstřihnete a ponecháte na něm dvě očka. Z tohoto čípku vyrostou tažně v následujícím roce.

Druhý, tj. vzdálenější výhon zkrátíte na 4 až 6 oček a vyvážete jej. Mějte však na paměti, že odrůdy s velkými hrozny, to platí pro odrůdy stolní, je třeba řezat na méně oček, aby réva vinná nebyla hrozny přetížena.

Se samotným řezem začínáme ve skleníku, pak přejdeme k řezu u révy na pergolách, kde je ideální ponechat čípky s 2 až 3 očky. Kvalita řezu a způsob provedení má vliv na hodnotě a množství hroznů. Nezapomeňte, že u mladé výsadby je zapotřebí prvních 4 až 5 let keřů zatěžovat hrozny postupně.

Úhel řezu se odvíjí od postavení výhonu, pokud zkracujete výhon ve vodorovné poloze, jenž je napnutý na tažný drát, je třeba ho vést rovně. Naopak šikmý řez se provádí při prořezu rostlin. Stručně řečeno, řez provádějte pod úhlem, jenž umožní rychlé odvedení dešťové vody z ranky. Pak rána nezahnívá, rychleji se také hojí. Při řezu buďte opatrní, aby byla rána vedena dále od pupenu, jinak by došlo k poškození a zaschnutí. Na řez si lze pořídit speciální nůžky pro vinaře, které vám značně ulehčí a usnadní práci.

Odrůdy révy vhodné pro pěstování na zahradě

Řez révy vinné pěstované na zahradě je samozřejmě snadnější a liší se od komerčního pěstování. V zimě je nutné se zaměřit na odstranění odplozeného dřeva, probírku výhonů. Dva základní a nejprováděnější řezy jsou tzv. řez na hlavu a řez na čípek. Řez na čípek je též nazýván řezem na očko, je prováděn na 1 až 2 boční pupeny. Řez na hlavu se provádí tak, že se z rostliny vyřeže staré odplozené dřevo na 1 či 2 horní pupeny. Únor je vhodný na prořez a tvarování révy. Pro pěstování na zahradě jsou vhodné odrůdy, které jsou určené k přímé spotřebě, jako jsou například chrupky, čabaňská perla, veltlínské apod.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..