Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce

Výhody sušeného ovoce a zeleniny. Co potřebujete vědět o sušení

Jana Hlaváčová od Jana Hlaváčová
8.6.2020
v Ovoce, Zelenina
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
sušené ovoce

sušené ovoce

Sušení ovoce a zeleniny má výrazné výhody oproti konzervování, mražení nebo jiným metodám konzervování, které vyžadují extrémní teploty. Sušené potraviny vyžadují jen málo energie, pokud mají být skladovány ve srovnání se zmrazenými předměty, které vyžadují chlazení a konzervované předměty vyžadující vaření.

Sušené ovoce a zelenina váží méně a zabírají méně prostoru než konzervy. Zachovávají většinu vitamínů a minerálů. Neztrácejí vlákninu. A neztrácejí chuť.

Některé druhy ovoce – například banán – jsou obzvláště vhodné pro sušení. Sušení rajčat a jiných produktů z vaší zahrady vám poskytne sušené pochoutky, které nenajdete v obchodech s potravinami. Navíc mají sušené výrobky i delší trvanlivost.

Co je na tom nejlepší, je to, že potraviny, které vysušíte, jsou mnohem levnější než ty, které kupujete v obchodech. Dalším plusem: na rozdíl od sušeného ovoce a zeleniny zakoupené v obchodě víte, jak byly zpracovány a jaké přídatné látky byly (nebo nebyly) přidány.

Moderní sušičky potravin způsobují, že sušení ovoce a zeleniny v domácnostech je relativně rychlé a pohodlné. Na druhou stranu dlouhodobé sušení například na slunci je taktéž efektivní a navíc šetří energii. Další možností je sušení ovoce v troubě, i když to není tak efektivní, je stále oblíbené.

Příprava jídel pro sušení – zabraňující zbarvení ovoce a blednutí zeleniny – je nezbytným krokem bez ohledu na to, jakou techniku ​​sušení používáte. Správné skladování prodlužuje životnost sušené ovoce a zeleniny. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste začali sušit zahradní výrobky doma.

Principy sušení

Sušení extrahuje vlhkost z ovoce a zeleniny. Odstranění této vlhkosti inhibuje bakterie, plísně a další mikroorganismy, které způsobují znehodnocení produktů. Sušení při správných teplotách uchovává přirozené enzymy a také zabraňuje enzymatickému poškození během skladování.

Dva komplementární faktory usnadňují sušení: teplo a vlhkost. Teplé a méně vlhké podmínky podporují nejrychlejší sušení. Správná cirkulace vzduchu umožňuje, aby se teplo a nízká vlhkost vysušili ovoce a zeleninu rychle a efektivně.

Cirkulace vzduchu – odvedení odpařené vlhkosti z potraviny – usnadňuje rychlé sušení. Čím více povrchu je vystaveno pohybujícímu se vzduchu, tím rychleji a účinněji dochází k vysychání. Tenké krájení a ponechání prostoru kolem sušeného produktu je taktéž důležité. Nikdy nepokládejte ovoce, nebo zeleninu na sebe.

Sušení venku

Praxe sušení ovoce a zeleniny na volném prostranství se datuje od počátku zaznamenaného času. Označení „sušené na slunci“ se stalo gurmánským postupem, kterým se označují meruňky, mango a zejména rajčata. Sušení na venkovních plochách nevyžaduje mnoho zařízení – jen podnosy, nebo jinou nádobu pro sušení – ale vyžaduje určité minimální podmínky.

Ovoce, včetně jahod, jablek, hroznů a třešní, s relativně vysokým obsahem cukru a kyselin, jsou dobrými kandidáty na venkovní sušení. Nepoužívejte hliníkové podnosy nebo ty, které byly pozinkovány.

Ovoce zakryjte tenkým tkaným ručníkem a umístěte jej tam, kde může slunce dodat své teplo (i uvnitř).

Některé oblasti země nepřispívají k sušení na slunci. Denní teploty nad 27 stupňů Celsia jsou ideální. Vlhkost pod 60% je nutností.

Sušení uvnitř

Zpracování ovoce a zeleniny v sušícím zařízení je nejvhodnější a nejúčinnější způsob sušení. Je také energeticky nejnáročnější, využívá elektrickou energii k ovládání topného tělesa a ventilátoru. Měly by mít přesný termostat, který dokáže udržovat ideální teploty.

Příprava ovoce a zeleniny pro sušení

Nejlepší výsledky pocházejí z kvalitních produktů. Nepoužívejte pohmožděné ovoce nebo ovoce, které je příliš zralé (nejlepší je ovoce těsně před tím, než je úplně zralé). Žádná forma zachování nikdy nebude lepší, než před zpracováním.

Většina zeleniny musí být před sušením nařezána na menší velikosti.

Kyselina askorbová (vitamín C) a kyselina citronová se často používají jako předběžná úprava k udržení ovoce před hnědnutím.

Medový dip je osvědčená a skutečná léčba, která zabraňuje změně barvy. Polovinu šálku cukru rozpusťte na jeden a půl až dvě šálky vroucí vody. Nechte vychladnout a vmíchejte půl šálku medu. Ponořte plátky sušeného ovoce do připravené teplé směsi, a vyložte například na plech s pečícím papírem.

 

TIP:

 
Vše pro zahradu, domácí potřeby a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: jak sušit ovoce venkujak sušit zeleninu venkuproč sušit ovoceproč sušit zeleninuvýhody sušení ovoce a zeleniny
SdíletTweetPin1
Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Podobné články

ředkvičky

Zelenina v truhlíku: malá sklizeň, velká radost

od Jitka Chvapilova
2.6.2025
0

Nikdy jsem neměl velkou zahradu. A upřímně – dlouho jsem si myslel, že bez ní se o nějaké pěstování nemá...

hrusen

Ovoce z cizího stromu na vašem pozemku – komu vlastně patří?

od Jitka Chvapilova
22.5.2025
0

Zahrada je místo klidu, přírody a plodů práce. Ale co když ty plody padají z jiného stromu, než jaký stojí...

Další příspěvek
dětský pokoj

Pokojové rostliny do dětského pokoje. Jaké jsou vhodné a jakým se naopak vyhnout

mučenka

Pnoucí rostliny jsou vhodné nejen na zahradu, ale i v bytě najdou své místo

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × five =

Mohlo by vás zajímat

jarní salát

Salát z jarních bylinek. Co do něho patří?

21.6.2021
weigelie

Weigelie – růžový šperk zahrady s opakovaným kvetením

27.5.2025
okurka

Nastartujte okurkovou sezónu se vším všudy

26.4.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena