liči

Máte rádi liči? Zkuste si vypěstovat vlastní pokojovku se sladkými plody

Exotické ovoce, které je dnes už takřka běžnou součástí jídelníčku. Zejména nyní v zimním období se jedná o perfektní alternativu v rámci doplnění potřebných vitamínů a dalších důležitých látek, minerálů apod. Ovoce není nutné kupovat pouze v supermaketu, hypermarketu apod. Vypěstovat si můžete vlastní liči i v domácích podmínkách. A kupodivu se nejedná o nic finančně nákladného. Pokud dodržíte následující postup, úspěch by měl být zaručen.

Liči se představuje aneb něco málo o exotickém ovoci

Liči čínské (Litchi chinensis), setkat se můžete také s názvy jako je litchi, lychee, čínské švestky či čínská jablka. Jak už ze samotného názvu vyplývá, liči pochází z Číny, kde se toto ovoce pěstovalo již ve 2. tisíciletí před Kristem. Ovoce se vyskytuje především v zemích subtropického pásu. V zimě se dováží zejména z Afriky, na jaře pak z Číny a Indie.

Jedná se o dřevinu, která má své typicky sladké a lahodné plody. V přírodě tento strom může dorůst až do výšky 10 metrů a je schopen vydržet až 1000 let. Delikátní plody je možné využít na mnoho způsobů. Plody jsou oválně až kulaté o délce 3 až 5 centimetrů, jsou kryty tuhou a drsnou červenou slupkou. V Číně bývá toto ovoce považováno za pokrm lásky, je to díky sladké chuti a příjemnému aróma. Vůně totiž připomíná téměř růži či muškát.

Poživatelná je výhradně jen dužina, která je zásobárnou vitamínu C a důležitých minerálních látek. Ke konzumaci slouží nedozrálá dužina, která je velmi šťavnatá a lze snadno vyloupnout a vypeckovat.

Zásady pro domácí pěstování

Vypěstovat liči není nijak složitou záležitostí, jak se může zdát, nicméně je nutné poskytnout zásadní podmínky. Nejjednodušší je sníst plod, ze kterého vyjmete velké semeno. Ideální je rozměr okolo 10×20 milimetrů. Menší nezkoušejte, nevyklíčí vám. Semeno je třeba však nejprve omýt. Jelikož semeno ztrácí klíčivost již po cca 3 dnech, je nutné ho ihned zasadit do půdy ve složení písek a rašelina v poměru 1:1. Hloubka výsevu by měla být okolo 1 až 2 centimetrů a semena se kladou naležato. Je nutné poskytnout stálou vlhkost a teplotu okolo 20 °C. Po 3 až 4 týdnech se můžete dočkat klíčku. Mladé rostliny musí být stále ve vlhku.

liči čínské - Máte rádi liči? Zkuste si vypěstovat vlastní pokojovku se sladkými plody

Liči čínské

 

V období růstu je optimální teplota kolem 28 °C, pro násadu květu je ideální teplota okolo 18 °C. Rostlina potřebuje pro zdárný růst dostatek světla, ale ne přímé slunce. Liči je poměrně náročné na zálivku, nesmí však ale být přemokřené. V zimě by měla být dodržena teplota pro zazimování okolo 10 °C. Rostlinu je třeba hnojit jednou za dva týdny od února do září hnojivem určeným pro pokojové rostliny.

Vzhledem k tomu, že rostlina potřebuje vlhkost, ne vždy v domácích podmínkách vás liči obdaruje plody či bohatou úrodou. Pozitivní však je, že pokud se plodů nedočkáte, tak každopádně máte pozoruhodnou pokojovou rostlinu. A to za to rozhodně stojí.

Využití liči

Exotické ovoce lze konzumovat v čerstvém stavu pro jeho typickou sladkou chuť, ale také použít jako ingredienci do ovocného salátu. Z ovoce lze vyrobit i džem. Interesantní chuť liči dodá alkoholickým i nealkoholickým nápojům.

Přínosné je, že se jedná o zdroj antioxidantů, vitamínů, minerálních látek. Liči údajně napomáhá ke zklidnění nervového systému, normalizuje hladinu cukru v krvi, příznivě ovlivňuje metabolismus, snižuje krevní tlak.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..