bršlice t

Čím ochutit polévku časně z jara? Hýčkejte si bršlici

Bršlici považujeme za plevel, likvidujeme ji, a přitom se může stát cenným doplňkem našeho jídelníčku. Brzy z jara, kdy se ještě choulostivé lístky petrželky jen nesměle klubou z hlíny, je už bršlice v plné síle. A v polévce svou známější zelenou sestru snadno nahradí, a to co do chuti i množství vitamínů.

Stač jí nevyužívaný kout

Poznáte ji snadno. Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) dorůstá výšky až 100 centimetrů, vrchní listy jsou jednoduše trojčetné, dolní navíc řapíkaté s trojúhelníkovou složenou čepelí listů. Okraje jsou pilovité a vrchní lodyžní lístky se navíc vyznačují nafouklou listovou pochvou přisedající ke stonku.

Jakmile ji mezi zahradní zelení jednou identifikujete, už ji nezapomenete. Od května do srpna pak vykvétá nadýchanými bílými okolíky. Na jaře se však prozradí právě těmi trojčetnými lístky hráškově zelené barvy. Lákají k nakousnutí a není to náhodou.

Bršlice nahradí petržel

Možná to nevíte, ale bršlice je botanicky příbuzná koriandru. Její listy jsou jedlé, stejně jako květy, výjimkou je pouze mírně jedovatý kořen. Staré listy chuťově neoslní, ale ty mladé, křehké, se v kuchyni směle uplatní jako náhražka petržele, libečku nebo naťového celeru.

Jsou skvělé nasekané v polévce, v guláši, ale také jako součást zeleninových salátů, pomazánek nebo omáček. Skvěle poslouží při vaření brambor, zůstanou díky ní svěží a získají lepší chuť. Navíc obsahuje spoustu vitamínů a dalších cenných látek. A kromě toho, je to plevel, takže si ji můžete natrhat po libosti a překlenout tak smutné období začínajícího roku, kdy jsou čerstvé bylinky dostupné jen na regálech obchodů. Vaše imunita a zdraví jídelníček vám za tuto vítanou změnu jistě poděkují.

Náš tip: Pokud nemáte zahrádku, roste velké množství bršlice i v listnatých lesích. Ty nejlepší lesklé lístky vydrží v lednici až čtyři dny a poperou se i s nedbalým zacházením.

 

TIP:

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář