Kumkvát

Vypěstujte si Kumkvat

Že nevíte, co to je? Tak čtěte dál a možná se pro tento citrus rozhodnete a zamilujete si jej. Ano, kumkvat patří mezi citrusy a tvoří samostatný rod Fortunella. Název pochází z čínštiny a znamená zlatý pomeranč.

Původ kumkvatů

Kumkvaty pocházejí pravděpodobně z Číny, odtud i ten název. Poté se s objeviteli dostaly do Evropy a Severní Ameriky, kde jsou od 19. století pěstovány především jako pokojové rostliny nebo v zimních zahradách a sklenících.

Druhy kumkvatů

Kumkvatů známe 6 druhů, přičemž všechny jsou vhodné k pěstování v našich podmínkách. Nejznámější je kumkvat meiwa, který je nejspíš japonského původu a má nejsladší plody. Dále je to kumkvat hongkongský, kumkvat marumi, kumkvat nagami (oválný kumkvat), kumkvat obvejčitý a kukvat malajský.

Pěstování kumkvatů

Pěstování kumkvatů není složité, stačí dodržet pár pravidel: Kumkvaty potřebují ke svému zdárnému růstu těžší hlinito-písčitý substrát a hodnotou pH v rozmezí 5–6. Půda nesmí být přemokřená. Takže se zálivkou opatrně, raději méně než více. Pro kumkvaty je nejvýhodnější slunné stanoviště. Klidně je můžete pěstovat v bytě jako okrasné rostliny a navíc se díky zakrslému a pomalému růstu hodí i pro tvorbu bonsají.

Jak se kumkvaty množí

Kumkvaty se vám pravděpodobně nepodaří vypěstovat přímo ze semen, rostlinka by byla slabá se slabým kořenovým systémem. Nejlepší je rostlinu naroubovat nebo ji namnožit řízkováním.

Jak spotřebovat plody

Plody kumkvatů se dají konzumovat syrové i s oplodím. Pokud je chcete dále zpracovávat zavařováním, je lepší nechat je nějakou dobu odležet, aby ztratily něco ze své vlhkosti a získaly výraznější chuť. Poté z nich můžete vyrobit marmeládu, kompot, nebo dokonce výborný aromatický likér. Z Tchaj-wanu se ve velkém vyvážejí kandované.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

 

Zanechte komentář