Možná hořčici stále ještě kupujete, ale jakmile ochutnáte tu domácí, již nikdy nebudete chtít jinou. A její výroba je opravdu velmi snadná.
Co budete potřebovat
Na výrobu asi 3–4 sklenic budete potřebovat: 200 g hořčičných semínek, 400 ml octa, 200 ml vody, 1 lžičku soli, 3 lžíce medu a 1 lžíci kurkumy. A samozřejmě čisté, nejlépe vyvařené skleničky.
Jak postupovat
Při výrobě domácí hořčice postupujte takto: Hořčičná semínka nasypte do mixéru. Ocet smíchejte s vodou a obojí svařte. Ještě horkou tekutinou zalijte hořčičná semínka, mixér uzavřete a semínka nechte pořádně nabobtnat, trvá to asi 30 minut. Potom přidejte sůl, tekutý med, kurkumu a vše rozmixujte na kaši. Konzistence hořčice byste měli dosáhnout asi za 5 minut. Poté hořčici naplňte do sklenic, uzavřete, můžete na chvíli otočit dnem vzhůru, a nechte zcela vychladnout. Popište. Uchovávejte v chladu a temnu.
Existují i jiné druhy hořčice
Z této základní hořčice si můžete připravit různé ochucené hořčice, například se sladkou či pálivou paprikou, nebo dokonce s chilli, dále pak s česnekem či křenem, záleží, co vám zachutná. Experimentovat můžete i s dalším kořením: estragon, tymián, oregano… Pro děti můžete vyrobit speciální variantu s pomerančovou šťávou a uvidíte, že jim zachutná dokonce víc než jejich tradičně oblíbený kečup.
Další možností je kremžská hořčice – i tu si můžete vyrobit doma, pokud seženete černá semínka hořčice, ze kterých se vyrábí. Potom je postup v podstatě stejný jako u klasické hořčice, jen semínka doporučujeme namočit přes noc, protože jsou tvrdší. A potom zkuste v octě a vodě svařit majoránku, bobkový list a nové koření a věřte, že docílíte té pravé chuti kremžské hořčice – a to zcela bez konzervantů.
Vyzkoušíte domácí hořčici také?
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz