Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Bylinky

Černý čaj je klasika. Jak vzniká, jaké má účinky a kolik druhů černého čaje známe?

Markéta Hubáčková od Markéta Hubáčková
20.11.2022
v Bylinky, Bylinky a byliny, Čaje, Recepty
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
cerny caj

Zdroj foto: envato

Černý čaj je klasický čaj, který všichni pijeme a také byl jako první dovezen z Číny a dalších čajových velmocí do Evropy. Jak vzniká černý čaj, jaké má účinky a kolik druhů černého čaje známe?

Charakter černého čaje

Černý čaj je nejvíce zoxidován, a proto obsahuje polovinu oxidovaných a polovinu neoxidovaných polyfenolů. To způsobuje, že oxidované polyfenoly dávají černému čaji jeho charakteristickou chuť a aroma, zatímco neoxidované polyfenoly jej přibližují zelenému čaji a dalším druhům čaje – zejména svou trpkostí, díky které zahánějí žízeň.

Výroba černého čaje

Na černý čaj se sbírají stejné lístky z čajovníku čínského jako na jiné druhy čajů. Nechávají se několik hodin zavadnout na sušicích platech, nejlépe ve stínu. Pak se svinují. Dříve se svinovaly výhradně ručně, dnes jsou na to mechanizované stroje. Svinuté lístky se ještě nechají oxidovat při 28 až 33 °C, čím delší je doba oxidace, tím je čaj tmavší. Oxidace se jako u všech ostatních čajů zastaví zahřátím. To probíhá pražením na pánvích nebo v sušičkách. Nakonec se čajové lístky přebírají podle velikosti a odstraňují se stonky a nečistoty.

caj cerny
Zdroj foto: envato

Kde se černý čaj vyrábí

Dnes se černý čaj vyrábí opravdu v mnoha zemích světa téměř ve všech světadílech. Ale abyste si na něm opravdu pochutnali, musíte sáhnout do produkce kvalitních čajů z Číny, Nepálu, Indie nebo Srí Lanky.

Druhy černého čaje

Asatsuyu Wakocha Yakushima

Tento japonský čaj se vyrábí pouze na japonském ostrově Yakushima. Používá se na něj kultivar čajovníku se jménem Asatsuyu, který je málo odolný vůči mrazu a také má nižší sklizeň. Proto je tento čaj poměrně vzácný a v porovnání s jinými druhy černých čajů i drahý. Poznáte jej podle černého, tenkého a jen mírně krouceného listu. Chuť má plnou, mírně sladkou a najdete v ní podtóny koření.

Pathiwara Spring Beauty

Nepálský černý čaj se vyrábí v oblasti Panchthar, která leží v nadmořské výšce 1800 až 2100 m n. m. V tak vysokých horách je sklizeň opravdu nízká a i tento čaj patří k těm nejdražším. Ano, je to samozřejmě způsobeno i tím, že sklizeň i výroby je ruční. Pro tento čaj sbírají sběrači pupen a 2 listy, listy jsou kudrnaté a dosoušejí se na slunci. Chuť je výrazná, jarní a lehká, s podtóny květina a ovoce.

Bvumbwe Black Treasure

Čaj vyráběný v Malawi se vyrábí z listů čajovníku pěstovaných na plantážích na svazích hory Thyolo v Malawi. Roste ve výškách 1000 až 1200 m n. m. Je také ručně vyráběný, má hrubé listy, mírně zkroucené. Je sladký a v podtónech najdete broskve a citrusy.

Darjeeling Tea

Tento nejdražší a nejjemnější z černých čajů se vyrábí v oblasti Darjeeling v Indii. Ta se nachází na úpatí Himalájí v nadmořské výšce kolem 2000 m. Čajové lístky se sbírají 2x do roka, ty jemnější na jaře a ty vyzrálejší na začátku léta. Čajoví mistři z nich dokážou namíchat skutečnou lahůdku, která bude vonět po odrůdě vína Muškát.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bylinkový čajbylinný čajčerný čajdruhy čajedruhy černého čajeklasický čajzdraví čaj
SdíletTweetPin
Markéta Hubáčková

Markéta Hubáčková

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Podobné články

mesicek lekarsky t

Měsíček lékařský: Jak na pěstování a využití měsíčku lékařského

od Jitka Chvapilova
1.5.2025
0

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je jedna z nejstarších léčivých a okrasných bylin, známá svými zářivě oranžovými až žlutými květy a...

bylinky

Jak na pěstování a ochranu různých druhů bylinek

od Jitka Chvapilova
27.4.2025
0

Bylinky patří mezi nejoblíbenější rostliny na zahrádkách, balkónech i v domácnostech. Jsou nejen vonným a chutným doplňkem jídel, ale mají...

Další příspěvek
buxus

Vánoční/adventní věnec z buxusu

Hubnuti

Moderní hubnutí s keto dietou

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × 2 =

Mohlo by vás zajímat

cukety

Cuketa se u nás začala pěstovat jako náhrada za okurky anebo co dalšího jste o této chutné zelenině ještě nevěděli

31.5.2023
muškáty t pza sanbi org

Nedaří se vám přezimovat muškáty? Vyzkoušejte ty sukulentní

8.12.2020
ctyrlistek

Šťavel čtyřlistý je okrasná rostlina. Pěstujte si štěstí doma

9.6.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena